Раскрсница на којој Толошани траже градњу кружног тока / -архива
24/12/2021 u 07:12 h
Milica Vujisić, Nataša SpaićMilica Vujisić, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кружни ток од животне важности за Толошане

Дио Улице Ђура Драшковића jе обухваћен ДУП-ом Толоши 2 коjи ниjе на снази, дакле планирање кружног тока на раскрсници са том улицом ниjе могуће, кажу из Агенције за изградњу и развој Подгорице

Почела је градња булевара кроз Горњу Горицу и на самом старту услиједиле су невоље становника Толоша. Мјештани овог дијела насеља незадовољни су што на укрштању Улице Ђура Драшковића и будућег булевара није предвиђен кружни ток. Толошани, који из Улице Ђура Драшковића желе да крену ка Цетињу или граду, након изградње булевара мораће да иду ка Команском мосту да би се укључили, прошли кроз насеље и изашли на Цетињски пут. Слична судбина очекује и грађане који долазе из Никшића и желе да дођу до Толоша- то ће морати да ураде тако што ће ићи до кружног тока на Цетињском путу и да се врате назад и скрену у Улицу Ђура Драшковића. Незадовољни овим рјешењем, Толошани траже од надлежних да се измијени пројекат и направи кружна раскрсница на углу Улице Ђура Драшковића и булевара.

– Ми тражимо да се направи кружни ток како бисмо могли да функционишемо. Овако како су они планирали, без кружног тока, ми бисмо морали да кружимо кроз насеље – рекао је Боривоје Мирановић, становник Толоша.

image

Боривоје Мирановић

-м.л.в.

Његов комшија Борис Вратница наводи да је Улица Ђура Драшковића жила куцавица за Толоше.

image

Борис Вратница

-м.л.в.

– Оваквим пројектом омаловажавају грађане Толоша. Рјешење проблема је градња кружног тока. Сматрам да овдје није рађена анализа саобраћаја, те да се булевар кроз Горњу Горицу гради противправно и противзаконито на основу планске документације која је противправно стављена ад акта – навео је Вратница.

Становник Жељко Видаковић каже да су јуче жељели да се окупе али их је у томе спријечила Управа полиције која је њихову пријаву за окупљање одбила као неблаговремену и неуредну.

image

Жељко Видаковић

-м.л.в

– Пројектант, односно градска власт, која овако ово ради нама чини не неправду, него онемогућава нормалан живот. У близини су Садине гдје је планирана градња станова. Уколико се не изгради кружни ток мораћемо да кружимо километар пут Даниловграда да би се вратили у Подгорицу – наводи Видаковић.

Из Агенције за изградњу и развој Подгорице наводе да су се представници МЗ Толоши обратили Граду са инициjативом за измjену главног проjекта реконструкциjе магистралног пута М18, од Улице Бранка Делетића до Команског моста, на диjелу укрштања са Улицом Ђура Jакшића, односно изградњу кружног тока.

– Главни проjекат jе урађен у складу са издатим урбанистичко - техничким условима бр. 08-352/18-577 од 25.10.2018. године, по важећим детаљним плановима ДУП Горња Горица 2-зона А, ДУП Горња Горица 3-дио зоне А, ДУП Горња Горица 1 и ДУП "Радоjе Дакић", те измjене проjекта у смислу планирања кружног тока на раскрсници са Улицом Ђура Драшковића ниjесу могућа. Наиме, дио Улице Ђура Драшковића jе обухваћен ДУП-ом Толоши 2 коjи ниjе на снази, дакле ниjе примjенљив, а дио улице коjи се укршта с магистралним путем према Даниловграду ниjе обухваћен планским документом, jер се налази у захвату будућег ДУП-а Садине коjи тек треба да се изради. Подсjећамо, за израду планских докумената jе надлежно Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма. Из тог разлога jе обрађивач главног проjекта реконструкциjе магистралног пута М18 према Даниловграду, предвидио привремено уклапање на постоjеће стање Улице Ђура Драшковића. Јасно jе да Главни град ниjе у могућности да изађе у сусрет овом захтjеву – саопштено је из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:51