/ Фото: Дан
20/11/2021 u 06:27 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Купују аутобусе, а не знају ко ће их возити

У овом тренутку не можемо говорити о прецизном броjу возила коjа ће бити набављена за два милиона еура, наводе из Секретаријата

Аутобуси који буду купљени за два милиона еура, који су добијени продајом акција Новог дуванског комбината, неће се дати на коришћење садашњим аутобуским превозницима јер они нијесу испунили критеријуме који су били дефинисани јавним позивом за повјеравање обављања линијског превоза путника у градским и приградским насељима на територији Главног града.

Да садашњим превозницима Харису Аливодићу и Јанку Булатовићу аутобуси неће бити уступљени на коришћење саопштено је „Дану“ из Секретаријата за саобраћај којим руководи Лазарела Калезић.

– Главни град jе већ два пута расписивао јавни позив за повjеравање обављања линиjског превоза путника у градским и приградским насељима на териториjи главног града. Како ни по jедном од расписаних огласа постоjећи, нити било коjи други превозници ниjесу испунили дефинисане критериjуме, не постоjи законски основ да се набављена возила на било коjи начин даjу на коришћење неком од превозника – саопштено је из Секретаријата за саобраћај.

Скупштина Главног града 12. новембра дала је сагласност да 2.017.667 еура колико је добијено од продаје акција НДК-а буду усмјерена за куповину аутобуса. Уочи сједнице градског парламента Иван Вуковић, градоначелник, је на својој ФБ страници написао да су се на овај корак одлучили јер ни након више од четири мјесеца нијесу добили одговор министра финансија социјалног старања Милојка Спајића на кредитно задужење за куповину аутобуса. Вуковић је тада написао и да се за два милиона еура, према њиховим процјенама, може купити између 12 и 15 нових аутобуса.

Колико ће Главни град купити аутобуса за два милиона еура, те колико ће линија моћи да покриjе таj броj возила, питали смо Секретаријат за саобраћај.

– У овом тренутку не можемо говорити о прецизном броjу возила коjа ће бити набављена, будући да ће се кроз процедуру jавних набавки дефинисати, између осталог, и критериjум коjи се односи на понуђени броj возила за износ средстава коjи jе опредиjелио Глави град за ове намjене. Намjера Главног града jе да набави аутобусе коjима ће се покрити наjфреквентниjе линиjе. Наглашавамо и то да модернизациjа неће подразумиjевати само набавку нових аутобуса на линиjама, већ и већи броj возила по jедноj линији, како би се повећала учесталост полазака – саопштили су из Секретаријата.

Постојећа градска предузећа регистрована за друмски превоз

Секретаријат за саобраћај питали смо и да ли ће Главни град формирати своје предузеће за обављање превоза, те уколико је то у плану, колико ће људи бити запослено.

–Као што jе раниjе наjављено, разматра се више модалитета за будуће функционисање jавног превоза. Познато jе да Главни град већ има основана предузећа чиjи оснивачки акти међу дjелатностима имаjу, између осталог, и обављање друмског превоза – кажу из Секретаријата.

Овај орган управе питали смо и колики jе оптималан броj аутобуса коjи jе неопходан да би се модернизовао комплетан градски превоз.

– Броj аутобуса потребан за комплетну модернизациjу биће познат након анализе коjа jе у току jер су нове околности захтиjевале израду потпуно новог плана реорганитациjе – кажу из Секретаријата.

Разматрају више модалитета за фунцкионисање превоза

Секретаријат за саобраћај питали смо и да ли ће Главни град формирати своје предузеће за обављање превоза, те уколико је то у плану, колико ће људи бити запослено.

–Као што jе раниjе наjављено, разматра се више модалитета за будуће функционисање jавног превоза. Познато jе да Главни град већ има основана предузећа чиjи оснивачки акти међу дjелатностима имаjу, између осталог, имаjу и обављање друмског превоза – кажу из Секретаријата.

Нови аутобуси, како поручују из Секретаријата за саобраћај, биће набављени у тендерској процедури.

– Главни град jе обвезник примjене Закона о jавним набавкама, па ће се и набавка аутобуса извршити у складу са законом коjи регулише ову област. Тендером за набавку возила биће дефинисано да набављена возила мораjу имати овлашћеног сревисера у Подгорици, или на териториjи Црне Горе – поручују из овог органа управе. Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:56