Зоран Лакушић / Фото: Архива
09/01/2022 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лакушић оптужио Главни град: Ћуте на екоцид над Морачом

Мотивисани својим личним интересима и корупцијом не реагују на нелегалну експлоатацију шљунка и пијеска, тврди он

Челни функционери Главног града, мотивисани својим личним интересима и корупцијом, ћуте о екоциду који се спроводи над ријеком Морачом, оцијенио је предсједник Одбора директора Регионалног водовода Зоран Лакушић.

Лакушић је навео да је забрињавајуће што надлежне институције Главног града не реагују на екоцид, извршен нелегалном експлоатацијом шљунка и пијеска.

Он је казао да се експлоатација одвија у санитарној зони водоизворишта Боље сестре са којег се пијаћом водом снабдијева највећи дио црногорског приморја.

- Тешко је наћи очигледнији примјер екоцида о којем челни функционери градске власти ћуте, мотивисани својим личним интересима и корупцијом - казао је Лакушић.

Он је казао да јавности није познато да су челници реаговали на било коју пријаву против оних који, како је рекао, чине злочин над природом, како би пунили властите џепове.

- Вјероватно јер су компаније, које врше нелегалну експлоатацију у веома блиским односима са челним људима градске управе - стално су побједници на тендерима, а за неке од њих се вежу и афере које су добро познате јавности - рекао је Лакушић.

Он је подсјетио да се 2011. године почело се са уређењем корита Мораче, које је за циљ требало да има заштиту од поплава и израду обалоутврда.

То је, према његовој оцјени, довело до неконтролисане експлоатације материјала из околног пољопривредног земљишта на обали Мораче.

- Изостала је било каква реакција надлежних градских институција, које су биле у обавези да у потпуности забране експлоатацију материјала са пољопривредног земљишта, што је у крајњем њихова надлежност - рекао је Лакушић.

Он је навео да је то имало за последицу да се вјештачки ниво подземних вода спустио, што је довело до смањења количине воде на околним изворима и на извору Боље сестре.

- Главни град од експлоатације шљунка није имао значајних прихода.  У 2016, од накнада за коришћење минералних сировина, односно шљунка и пијеска, Главни град је приходовао свега 3,91 еура, док је грађевински лоби зарађивао милионе - казао је Лакушић.

Он сматра да се опште добро давало појединцима који су промијенили природну слику околине и ток Мораче, чинећи, како је рекао, неизбрисиви злочин над једном ријеком.

- Небригом градске власти и њеном нераскидивом спрегом са девастаторима Мораче и изворишта Боље сестре, имамо ситуацију да грађани црногорског приморја у љетњим мјесецима могу остати без воде. Саучесник у екоциду и пљачки је свако ко саботира акције, истрагу и процесуирање девастатора и не предузима мјере из своје надлежности- закључио је Лакушић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:10