/ Са једног од протеста мјештана Ботуна - Архива
02/06/2021 u 07:05 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Локацији за колектор у Ботуну пресудиће за десет дана

Саопштено нам је да ће комисија за заштиту животне средине министарства за десет дана да изнесе свој став о локацији постројења и предаће га Влади, каже представник мјештана Јагош Бећировић

Група грађана Ботуна, градоначелник Подгорице Иван Вуковић, његов замјеник Часлав Вешовић и директор Водовода Филип Макрид били су на разговор са представницима Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма због неслагања око локације за градњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Ботуњани се већ мјесецима противе планираној локацији за изградњу постројења, надомак кућа, а Главни град нема алтернативу позивајући се на струку и студије.

– У министарству ништа конкретно није договорено, али јесте орочено. Били су и представници Главног града који су представили пројекат постројења и образложили због чега мисле да је та одабрана локација најбоља. Био је и професор Вуксановић који је одржао презентацију и упознао Комисију за заштиту животне средине коју је министарство формирало. Комисија ће за десет дана да изнесе свој став и да га преда Влади Црне Горе. Шта ће бити видјећемо – рекао је Јагош Бећировић, представник мјештана.

Бећировић истиче да од својих захтјева не одустају.

– Ми смо јасно рекли, и одлучни смо у томе, да градњу на овој локацији нећемо дозволити. Главни град се не слаже са другом локацијом коју смо их предложили, а ми не дозвољавамо на овој да раде. Кажу да је нека близу манастира Дајбабе, друга близу Мораче... тако да по њима ниједна не одговара сем ова коју су планирали. Ту ипак, неће моћи – рекао је Бећировић.

Бећировић наводи да, какву год одлуку донијела комисија министарства, они неће одустати од својих захтјева.

– Ако комисија и каже да колектор мора ту, ми кажемо да не мора и неће моћи – истиче Јагош Бећировић.

Милан Ћетковић каже да Главни град сматра да по документацији само планирана локација одговара.

– Ништа на састанку није договорено, сем да ће се изјаснити комисија коју је министарство оформило. Ми смо против ове локације од 2006. године, али нико није хтио да нас саслуша или да нас контактирао. Видјећемо шта ће одлучити комисија – рекао је Ћетковић.

Мјештани Ботуна свакодневно протестују по пола сата на мјесту планираном за градњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Протесте ће наставити све док им у потпуности не ријеше захтјеве. А.Д.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:08