Констатован добар квалитет кромпира / -Министарство пољопривреде
30/06/2021 u 06:45 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Стијовић најавио помоћ произвођачима кромпира из Малесије

Што се тиче лубенице констатовано jе да jе принос изузетан ове године и да тренутно нема проблема на тржишту, али да се могу очекивати у наредном периоду, кажу из министарства

Због велике количине младог кромпира на тржишту у овом тренутку откупна циjена jе врло ниска и потребно је интервенисати како би се помогло произвођачима, заједнички је закључак пољопривредника Малесије и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Стијовића. Што се тиче лубенице констатовано је да је принос изузетан ове године и да тренутно нема проблема на тржишту, али да се могу очекивати у наредном периоду. Како су саопштили из министарства констатовано је да jе кромпир одличног квалитета и да су приноси изузетно добри.

– Због великих врућина потребно jе кромпир складиштити, а призвођачи су тражили хитност у реакциjи јер кромпир морају извадити из земље у наредним данима. Што се тиче лубенице констатовано jе да jе принос изузетан ове године и да тренутно нема проблема на тржишту, али да се могу очекивати у наредном периоду. Напоменули су да угоститељи jош не раде пуним капацитетом иако jе сезона добро кренула али да се надаjу да даљим приливом туриста ће се отворити додатни простор на домаћем тржишту за повећање потражње и раст циjена – саопштили су из министарства.

Они кажу да је као кључан фактор успjешног пласмана кромпира на домаћем и иностраном тржишту министар истакао поштовање стандарда и прилагођавање купцима, те да ће одмах покренути механизме како би се помогло произвођачима.

– Стиjовић jе нагласио да ће министарство одмах по обjављивању буџета у Службеном листу покренити процедуре за усваjање агробуџета како би након тога омогућили подршку у оквиру агробуџтских мjера произвођачима пољопривредних производа у Црноj Гори. Министарство jе одмах након састанка упутило савjетодавне службе на терен гдjе ће се након процjене ситуациjе од стране пољопривредних стручних служби покренути процедура за подршку – казали су из министарства.

Траже простор за складиштење

Секретариjат за пољопривреду и рурални развој објавио је јавни позив за помоћ складиштењу меркантилног кромпира и лубенице пољопривредних произвођача са подручја Општине Тузи. Они су позвали привредне субjекте коjи посjедуjу адекватне просторе за складиштење пољопривредних производа да доставе захтjеве да њихови капацитети буду стављени на располагање за кромпир и лубеницу од пет до 100 тона на дневном нивоу.

– Помоћ за складиштење меркантилног кромпира додjељуjе се за кромпир прве класе, калибраже 50 мм у прикладноj амбалажи, или за лубеницу у прикладне кошеве. Помоћ за складиштење меркантилног кромпира коjи испуњава услове jавног позива износи 0,05 еура по килограму ускладиштеног кромпира и лубенице – пише у позиву који је потписала Исмета Ђока, в.д. секретара.

Пољопривредник из Сукурућа Зеф Дедвукај казао је да није био упознат са обиласком министра. Дедвукај већ четири, пет године не производи кромпир, већ се базирао на лубеницу.

– Лубеница се ове године продаје нешто боље неко прошле. Ове године сам почео са продајом лубенице на 17 центи, а прошле године је била на почетку и на крају сезоне 15 центи. И прошле године сам био прилично задовољан. Ове године имамо веће расходе јер је све скупље. Кад се реално гледа дође нам на исто као и прошле године. Све је поскупило, и сјеме, храна, радници... Прошле године сам шлепер утоварио за 120 еура, а ове године за 150 еура – каже Дедвукај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:35