Братић обишла школу / Дан
16/03/2022 u 06:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка просвјете посјетила ОШ „Сутјеска”: Споменик културе је и дом за 1.550 ђака

У објекат се мало улагало, дотрајала је браварија, гријање, фасада, односно све оно што школу чини безбједном и пријатном за рад

Потребно је пронаћи оптимално рјешење да ОШ „Сутјеска“ служи примарној сврси организације наставе гдје ће дјеци бити пријатно, али и да се испуне услови које Управа за заштиту културних добара буде поставила у смислу очувања дјела архитекте Андрије Маркуша, казала је за „Дан“ Весна Братић, министарка просвјете, науке, културе и спорта. Она је јуче са сарадницима обишла школу и разговарала са директором Предрагом Јововићем о томе шта је неопходно урадити.

Креће градња ОШ „Владимир Назор”

Ускоро ће почети градња нове ОШ „Владимир Назор“, градња ће трајати 14 мјесеци.

– Средства од око пет милиона су обезбијеђена у мају 2021. године, а динамика зависи од других министарства. Да је било до нас почело би раније, а самим тим и завршили. То само по себи говори да проблем није у овом Министарству. Врло често се проблеми импутирају нама, а ми рецимо чекамо сагласности, Управу јавних радова или тендерску процедуру за коју су одговорна други органи. Поносна сам на чињеницу да смо одлучили да, без обзира на то што је било предлога да школа настави да ради па да се санира, радимо нову јер са тим не може да се калкулише. Нијесмо могли, да би се хвалили брзином или бројем објеката, да поступамо као појединци који су пред изборе правили вртиће, као што је „Драган Радуловић“. Да би се вртић отворио, трака пресјекла да би неко добио поене пред изборе, изложили су 500 дјеце и наставника смртној опасности – наводи Братић.

Она истиче да имају велики број пројеката који су ушли у капиталне инвестиције, те да је за неке у току процедура. Најавила је градњу гимназије, школе у Сити кварту, на Забјелу, вртић на Тушком путу и Златици. Она је казала да су за све пројекте затражили услове и обезбиједили новац.

Братић је казала да постоје буџетске позиције са којих могу помоћи санацију школских објеката, те да ће кроз анализу процијенити шта је неопходно и колико је оптимално и на основу тога донијети одлуку кад и како кренути са радовима.

– Када је ријеч о доградњи, то је у овом случају компликовано питање будући да је поднијет захтјев да се објекат уведе у регистар заштићених културних добара. Препознат је као запажен објекат архитектуре 20. вијека и потенцијално културно добро. Управа је кренула у законску процедуру. Формирано је стручно тијело и оно ће на основу истраживачких налаза предложити категорију, режим и мјере заштите објекта. Постоји воље Министарства да овај изазов заједно са Управом за заштиту културних добара ријешимо на оптималан начин. Да имамо ситуацију у којој сви добију, да се архитектонско рјешење заштити, јер аутор има право да заштити своје умјетничко дјело. Претпостављам да је архитекта уплашен да ће санација и реновирање школе довести до нарушавања његове идеје и креативног концепта који траје већ толико година.С друге стране школа није само споменик архитектуре, она је велики дио дана дом за 1.550 дјеце и наставника – каже Братић.

Заштиту тражи и ОШ „Максим Горки”

Министарка Братић каже да су поднијете још неке иницијативе да се поједини школски објекти ставе под заштиту. У питању су Машинска школа која је рађена 1963. године, вртић на Конику и ОШ „Максим Горки“. Она истиче да је Школа за музику и балет „Васа Павић“ 2017. године проглашена културним добром.

Предраг Јововић казао је да се у објекат мало улагало, те да је дотрајала браварија, гријање, фасада, односно све оно што школу чини безбједном и пријатном за рад. Он очекује да ће објекат бити реновиран у склопу пројекта енергетске ефикасности.

– Школа има 1.550 ученика и радимо у четири смјене. Сналазимо се како би свим ученицима изашли у сусрет. Учионица увијек фали. Једна просторија ће током љета бити реновирана и припремљена за учионицу – наводи Јововић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 17:01