Једна од улица у Муртовини која је именована бројем / Дан
22/03/2022 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство културе успорило именовање улица: Годину дана се чека на спомен-обиљежја

Секретарка за културу и спорт каже да су МПНКС послали тражену допуну на Програм подизања спомен-обиљежjа за 2022. годину и да сагласност очекују до сједнице градског парламента

Иако је Савјет за давање назива насеља, улица и тргова у марту прошле године донио одлуку да више значајних историјских личности именовањем подгоричких улица по њима добију спомен - обиљежја то још није формалозовано. Међу њима су Ђорђиjе Ђоно Гошовић, некадашњи посланик и угледни привредник и професор др Мирко Марковић, револуционар, писац и научник из Пипера.

Савјет је одлучио да саобраћаjница од Орjенске улице на исток у дужини од 350 метара, носиће име Ђорђиjа Ђона Гошовића. Улица од краjа Мосорске улице на исток у дужини од 600 метара у Дољанима требало је да добије таблу са називом професора др Мирка Марковића, шпанског борца, аутора броjних научних дјела, писац и нашег првог експерта у домену кибернетике. Те су улице, међутим означене бројевима. Одуговлачење је неочекивано, а за оне који истински поштују културно историјско насљеђе чак и непримјерено.

Из Секретаријата за културу и спорт казали су да је комисиjа за подизање спомен обиљежjа Министартсва просвjете, науке, културе и спорта, у чиjоj jе надлежности давање мишљења на нацрт Програма подизања спомен обиљежjа, имала примjедбе на поjедине предлоге из Програма, а коjе се односе на корекциjе-допуне у диjелу допуне биографиjа личности.

– То значи да поступак именовања за ове двиjе улице и jош 23, не може бити завршен док Министарство, а након извршених корекциjа односно допуна, не да сагласност – навели су из Секретаријата.

Ана Медиговић, секретарка за културу и спорт, каже да су Министарству просвјете, науке, културе и спорта послали тражену допуну на Програм подизања спомен обиљежjа за 2022. годину.

– Све то иде преко Програма за подизање спомен обиљежја за 2022. годину и он ће бити на следећој сједници, уколико добијемо сагласност од Министарства, јер на тај кориговани документ такође чекамо Министарство. Пошто је пракса у задњих годину дана да то траје и до пола године, надам се да ће овог пута бити бржи и да ће нам дати сагласност што прије. Допуна је послата. Доста тога су сугерисали, а у питању су неке техничке ствари, јер другачије тумачимо закон. Министарство је тражило допуну за улице, не и за споменике. Све подносиоце захтјева смо звали ту гдје су били проблеми и гдје је требало допунити биографије – каже Медиговић.

Из Министарства просвjете, науке, културе и спорта кажу да су на Програм подизања спомен обиљежjа, коjи им jе Главни град доставио утврдили одређене неправилности о чему jе обавијештен подносилац захтjева и затражена му је допуна.

– Имаjући у виду да тражене допуне jош ниjесу достављене ово Министарство ниjе имало законски основ за давање сагласности на достављени предлог. Напомињемо да Министарство просвjете, науке, културе и спорта издаjе сагласност на укупни Предлог програма подизања спомен обиљежjа, а не на поjединачне предлоге, у овом случаjу поменуте улице – наводе из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:03