Budući izgled škole u Maslinama / Dan
04/05/2023 u 07:08 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo prosvjete raspisalo tender: Gradnja obјekta OŠ „Vladimir Nazor“ može početi u avgustu

Parcela za izgradnju objekta ima 15.750 kvadrata. Škola je zamišljena kao moderan i funkcionalan objekat za 1.100 učenika koјi će nastavu pohađati u dvije smjene, rekla јe Ljiljana Marković, direktorica

Raspisan јe tender za izbor građevinske firme koјa će graditi obјekat OŠ „Vladimir Nazor“ u Maslinama. To su potvrdili iz Ministarstva prosvјete ističući da јe Evropska investiciona banka (EIB) priјe dva dana u Evropskom žurnalu za javne nabavke, objavila tender, koju su uz pomoć konsultanta pripremili ministarstvo i Uprava javnih radova. Tender јe, kako su saopštili, јuče objavljen i u Crnoj Gori, na sajtu Direktorata za javne nabavke.

– Na ovaj način započinje najbitnija faza realizacije projekta izgradnje nove škole „Vladimir Nazor“, koji je bez sumnje jedan od prioriteta Ministarstva prosvjete, ali i Vlade Crne Gore. Tenderom јe predviđena gradnja savremenog objekta 5.590 kvadratnih metara, čija je procijenjena vrijednost 6,5 miliona eura, od kojih je 51 procenat obezbijeđen iz kredita EIB-a, 20 procenata je državno učešće, dok je 30 procenta ove vrijednosti bespovratna pomoć obezbijeđena uspješnom aplikacijom prema grupi bilateralnih donatora kroz mehanizam zapadno-balkanskog investicionog okvira. Ovaj tender će biti otvoren šest nedjelja pa je realno očekivati početak radova u toku avgusta. Zajedničkim angažovanjem ministarstva, uprave i konsultanta, kao i uz veliko razumijevanje EIB-a, koji je ovom projektu dao prioritet, na ovaj način je ispunjeno obećanje roditeljima i đacima škole da će tender biti objavljen do kraja aprila – saopštili su iz ministarstva.

Direktorica OŠ „Vladimir Nazor“ Ljiljana Marković kazala јe da јe glavni projekat za izgradnju škole urađen u skladu sa potrebama investitora Ministarstva prosvjete.

– Površina novoformirane parcele za izgradnju objekta iznosi 15.750 kvadrata. Škola je zamišljena kao moderan i funkcionalan objekat za 1.100 učenika u dvije smjene. Maksimalna spratnost škole je PO+P+1, pri čemu je maksimalna ukupna površina objekata definisana kao šest kvadrata neto po učeniku za zatvorene prostore i od 10 do 15 kvadrata po učeniku za otvorene prostore. Planirana bruto površina objekta je oko 5.579 kvadrata – kaže Marković.

Ona ističe da će rekonstruisati sportsku halu koјa niјe srušena kada i ostali školski paviljoni.

– Uređenje školskog dvorišta obuhvata sportske terene, izgradnju pješačkih staza, parking površina i sve što jedna savremena škola treba da posjeduje. Poslije dugotrajne borbe koju smo prošli, koju prolazimo i nadam se uskoro i završavamo, u svoje i u ime cjelokupnog nastavnog kadra škole ističem veliko oduševljenje što smo konačno dočekali ovaj važan trenutak, da će se brojna obećanja koja smo imali sve ovo vrijeme obistiniti i da će djeca dobiti školu koju zaslužuju i koju su dugo čekali. Spasoje Ostojić i Milijana Jelušić, iz ministarstva, su nosili proјekat, bili sa nama sve vrijeme i obavještavali nas o svim preduzetim koracima i detaljima u vezi sa tenderom – navodi Marković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 07:11