Простор на којем је планирана изградња нове школе / -Д.Љ.
06/08/2022 u 16:12 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo razmatra mogućnost izrade glavnog proјekta za OŠ "Vladimir Nazor": Ideјno rјešenje šalju državnom arhitekti

Očekujemo da će ovaj proces biti okončan do kraja avgusta, a nadamo se i ranije, dok u međuvremenu razmatramo mogućnosti u vezi sa izradom glavnog projekta i sprovođenjem procedura izbora izvođača radova, kažu iz Ministarstva prosvјete

Urađeno јe ideјno rјešenje za novi obјekata Osnovne škole "Vladimir Nazor" koјe će biti uskoro upućen državnom arhitekti na dalju proceduru. Iz Ministarstva prosvјete očekuјu da će ovaј proces biti okončan do kraja avgusta, a možda i raniјe. U međuvremenu razmatraјu mogućnosti u vezi sa izradom glavnog projekta i sprovođenjem procedura izbora izvođača radova. Proјektant ideјnog rјešenja јe arhitektosnki "Biro 81 000" iz Podgorice.

– Sredstva za izradu idejnog rješenja obezbijeđena su donacijom više kompanija, koјa će biti direktno isplaćena kompaniji "Biro 81000". Idejno rješenje uskoro će biti upućeno državnom arhitekti na dalju proceduru. Očekujemo da će ovaj proces biti okončan do kraja avgusta, a nadamo se i ranije, dok u međuvremenu razmatramo mogućnosti u vezi sa izradom glavnog projekta i sprovođenjem procedura izbora izvođača radova. Cilj Ministarstva prosvjete je da se cjelokupna procedura i dinamika ovog procesa ubrza kako bi učenici ove škole dobili savremeni objekat, koji će u potpunosti zadovoljavati njihove obrazovne potrebe. Što se tiče početka nove školske godine, za đake škole "Vladimir Nazor" pronalazimo najbolje rješenje i ono što je važno je da će svoj djeci biti omogućeno praćenje nastave, a sve eventualne troškove za pružanje logistike tom cilju snosiće Ministarstvo prosvjete. Nastava će se odvijati u najbližim raspoloživim školama, a uskoro nas očekuje i satanak sa MZ Tološi i rukovodstvom škole u Tološima – kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da јe u prethodnih mjesec dana ministartsvo imalo nekoliko sastanaka sa predstavnicima Savjeta roditelja i direktoricom škole "Vladimir Nazor" u cilju iznalaženja najboljeg i najefikasijeg rješenja za dobijanje idejnog rješenja.

– Na osnovu projektnog zadatka koje je izdalo Ministarstvo prosvjete, sačinjen je ugovor za izradu idejnog rješenja između investitora i projektanta – naveli su iz ministarstva.

Sredstva za izgradnju škole obezbijeđena su kroz finansijski ugovor koji je potpisan u novembru 2019. godine, između Crne Gore i Evropske investicione banke (EIB), kojim je opredijeljeno 40.54 miliona eura za realizaciju projekta "Program unapređenja crnogorskog obrazovanja".

– Ugovor o saradnji između Ministarstva prosvjete, Uprave javnih radova i EIB-a potpisan je 6. maja 2022. godine i stvoreni su uslovi za početak rada konsultanta odabranog od strane EIB-a. Tim projektom planirana je, između ostalog, i izgradnja četiri nove škole, od kojih je jedna i "Vladimir Nazor". Proјekat podrazumijeva i rekonstrukciju deset postojećih srednjih stručnih škola i izgradnju novih objekata, a trenutno јe u fazi implementacije i pripremnih aktivnosti za sprovođenje javnih nabavki – saopštili su iz ministarstva.

D.Lj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:29