Мјештани тврде да неће дозволити да Калударска ријека заврши у цијевима / -Д.Ј.
26/10/2021 u 07:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Калудре траже да Влада раскине уговор са концесионаром

Не можемо да подржимо одлуке које су погубне за наше мјесто јер Калударска ријека заслужује пуну заштиту, а не девастацију, истакао је члан Савјета МЗ Радован Анђић

БЕРАНЕ – Са збора одржаног прије двије вечери мјештани Калудре су поручили да ни по цијену живота неће дозволити да се на Калударској ријеци гради планирана мини-хидроелектрана. Они су од Владе затражили да под хитно раскине концесиони уговор са компанијом "Хидроенергија Монтенегро" на основу ког је планирана изградња поменутог постројења. Поручили су да се воља мјештана мора поштовати и да се појединачни интереси не могу стављати испред општих.

– Мјештани су се сагласили да се мора одустати од изградње планиране електране на Kалударској ријеци. То значи да се мора поштовати њихова воља. Надамо се да ће то и надлежне институције прихватити. То значи да би било пожељно да Влада раскине уговор са инвестивеститором који је добио концесије да гради електрану – нагласио је предсједник Мјесне заједнице Калудра, Мићо Ралевић.

Даље руке од манастира

Мјештани су подсјетили да се на обалама Калударске ријеке налази Манастир Ћелије, те да нико нема право да угрожава ту светињу.

– На обалама Калударске ријеке је, између осталих вриједности, прије двадесетак година, уз благослов тадашњег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, обновљен древни Манастир Ћелије који важи за један од најљепших православних храмова у Црној Гори. Светињу је, уз помоћ мјештана, обновио мјештанин Вељко Ралевић подсјећајући да су на том мјесту Немањићи подигли манастир који су Турци разорили у 17. вијеку. Зато даље руке од манастира. Не смијемо дозволити да се изградњом електране удара на нашу светињу – навели су мјештани.

Прије неколико година усвојена је и одлука о доношењу локалне студије локације за изградњу мини-хидроелектране "Калудра 2". У образложењу одлуке наводи се да се њеним доношењем утврђује јавни интерес за изградњу планираних објеката и уређење простора који је омеђен границама локалног пута Беране – Калудра и Калударском ријеком. Истакнуто је да план захвата површину од 7,5 хектара.

Мјештани наводе да њих не интересују никакве одлуке и да нико нема право да узурпира вриједности са којима располажу.

– Калударска ријека је прави еколошки бисер и свако њено ремећење представљало би еколошку катастрофу. Ми не можемо да подржимо одлуке које су погубне за наше мјесто, то сви добро треба да знају. Калударска ријека заслужује пуну заштиту, а не девастацију – навео је члан Савјета мјесне заједнице Радован Анђић.

Имају потребне дозволе и неће да одустану од реализације пројекта

Са друге стране, из компаније "Хидроенергија Монтенегро" недавно су истакли да они имају све потребне дозволе за изградњу електране и да не намјеравају да одустану од реализације тог пројекта.

– Активности око изградње електране на Калударској ријеци започете су још прије неколико година, а ми смо са државом потписали уговор о концесији. Такође, имамо и сва неопходна документа и дозволе за реализацију зацртаног пројекта. Добили смо и грађевинску дозволу за изграду електране која ничим неће угрозити интересе локалног становништва. Све то говори да се ради о регуларном послу од кога ми нијесмо одустали – саопштили су из компаније "Хидроенергија Монтенегро", која је на подручју беранске општине изградила десетак хидроелектрана.

Калудрани наводе да би изградња електране на Калударској ријеци донијела мјештанима вишеструке штете.

– Изградња мини-електране подразумијевала би прекопавање постојећег пута, чиме би он био затворен за саобраћај. У том случају морале би да се праве неке алтернативне саобраћајнице, што би мјештанима донијело огромне проблеме. Такође, приликом изградње планираних мини-електрана дошло би до пресушивања ријеке на поједини мјестима и оштећења постојећих јазова који се користе за наводњавање и покретање млинова. Улудо је дозволити да се гради нешто што је од велике штете за локално становништво – поручили су мјештани Калудре са збора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 18:01