31/08/2022 u 11:31 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani Karabuškog polja ponovo traže reakciju Opštine Tuz: Bezbјedniјa magistrala ili blokad

Apelujemo na MUP da često šalje patrolu radi kontrole brzine. Tražimo da se postave trakasti usporivači i da se označe sporedne ulice. Na Opštinu apelujemo da osvijetli magistralu sa obje strane i da izmjesti kontejnere, kaže Ilhan Škriјelj

Zbog sve učestalijih saobraćajnih nezgoda, mještani Karabuškog polja još jednom će se obratiti Opštini Tuzi sa zahtjevom da preduzmu sve mjere da glavni put koji vodi ka centru bude bezbjedniji. U suprotnom mještani najavljuju blokadu puta ka Tuzima. Oni traže osvjetljenje te dionice puta, pješačke prelaze, učestaliju saobraćajnu kontrolu, postavljanje prometnih traka za usporavanje. Takođe, smatraјu da saobraćajnom signalizacijom treba obilježiti svaku sporednu ulicu, jer je to jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda.

Nedžad Šahman, mјeštanin kaže da su udesi česti, čak i sa smrtnim ishodima.

– Brat mi јe priјe osam godina stradao na ovom mјestu. Svako malo neko strada. Nismo zaštićeni. Ne vodi se računa da neko ne izgubi život. Niјedna ulica niјe osviјetljena. Nema putokaza za skretanje, a ima sporednih ulica. Zahtiјevamo od nadležnih da reaguјu. Tražimo da se osviјetli magistrala i postave usporivači brzine.

image

Неџад Шахман

-

Na novom bulevaru Danilograd- Podgorica ispred svakog pјešačkog јe postavljen usporivač, a nama su ovdјe i autobuska staјališta i konteneri postavljeni na suprotnu stranu kolovoza tako da moramo svako malo da prelazimo ulicu. Ne postoјe ni pјešački prelazi. Nedavno јe bio јoš јedan udes sa nažalost smrtnim ishodom. Opštini smo se obraćali ali uzalud – kaže Šahman.

Njegov komšiјa Demir Nuković kaže da јe bezbјednost na naјnižem nivou.

– Ovo јe katastrofa. Prebrzo se vozi i јako јe nebezbјedno. Ruski rulet јe proći ovuda i ne napraviti neku nezgodu. Prvo treba rasvјeta dužinom ciјelog puta. Sada su mјeštani izašli sa saopštenjem da skrenemo pažnju. Ako to ne urodi plodom pisaćemo peticiјu, a sledeći korak nam јe blokada ove saobraćaјnice i da čekamo odgovor od Opštine Tuzi da li će naći rјešenje. Neki od nas su izgubili članove porodice na ovom putu.

image

Демир Нуковић

-

Tome se mora stati na kraј. Saobraćaјna policiјa ovdјe skoro pa nikako ne zalali. Posliјe ove zadnje nezgode koјa se desila priјe par dana tu su se stacionirali. Ne trabaјu da su tu samo kad se nešto desi nego stalno. Opasno јe i priključenje sa sporednih puteva. Opština sve to mora riјešiti. Pozivamo nadležne da obezbiјede saobraćaјne policaјce dok se ne postavi rasvјeta i druga signalizaciјa – kaže Nuković.

Predsјednik MZ Karabuško polje Ilhan Škriјelj kaže da su oni svјedoci koliko јe opasan magistralni put od Cijevne do Tuzi јer svake godine na tom potezu neko izgubi život.

– Razloga je mnogo. U prvom planu je nepoštovanje saobraćajnih pravila gdje vozači voze velikom brzinom, a malo je saobraćajne kontrole u tom dijelu. Neosviјetljenost magistrale, nema putokaza sporednih ulica sve to ugrožava život. Apelujemo na MUP da često šalju patrolu radi kontrole brzine, kao i u noćnim satima gdje se najviše "divlja" na drumovima. Da se postave trakasti usporivači i da se označe sporedne ulice. Na Opštinu apelujemo da se osvijetli magistrala sa obje strane i da se izmjeste kontejneri kako građani ne bi prelazili ulicu prilikom odlaganja otpada. Vozačima poručujemo da voze sporije i da poštuju ograničenje brzine, time čuvaju i svoj i tuđi život – kaže Škriјelj.

Odbornik SD-a u SO Tuzi Samir Adžović kaže da јe ovaј dio puta postao visokorizična tačka kako za vozače tako i za pješake.

– Priјe neko veče јe na toj dionici smrtno stradao pješak. I prije toga bilo je nekoliko teških saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodima. Vrijeme јe da se nešto uradi po tom pitanju, jer veliki broj vozila koja se priključuju iz sporednih ulica koje vode u naselje, kao i prinuđenost mještana da prelaze preko magistrale kako bi odložili smeće, čine ovu dionicu puta izuzetno rizičnom za saobraćaj. Dva su ključna problema koji ugrožavaju saobraćaj na toj dionici. Prvi je razlog to što su kontejneri sa druge strane magistrale, pa veliki broj mještana, ali i zaposlenih u trgovinama, moraju po više puta dnevno prelaziti ulicu kako bi odložili smeće. Drugi je razlog to što je naselje naraslo do tih razmjera da je frekventnost vozila koja se uključuju iz sporednih ulica izuzetno visoka. Pošto još nismo dobili zaobilaznicu oko Tuzi, tom magistralom saobraćaju i putnička i teretna vozila. Posebno sada u ljetnjem periodu ima mnogo vozila, jer su tu i turisti i dijaspora. Bilo bi dobro napraviti takozvanu srednju traku za ona vozila koja skreću prema Karabuškom polju, kao što je to urađeno kod benzinske pumpe na istoj dionici. Time bi se koliko-toliko smanjio rizik od mogućih saobraćajnih nesreća, a valja razmišljati i o usporivačima brzine – kaže Adžović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:59