/ Фото: Дан
21/11/2021 u 06:25 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани насеља уз Морачу траже модел да легално ваде шљунак

Дритану Абазовићу поручили да нијесу грађевинска мафија, већ да од тог посла издржавају породице

Мјештани насеља Ботун, Митровићи и Љајковићи који тврде да егзистенцију обезбјеђују од вађења шљунка из Мораче јуче су протестовали у Ботуну. Колона камиона прошла је Југозападном обилазницом у знак протеста јер им је овај посао забрањен.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде раније је саопштено да је од краја 2020. године сваки камен извучен из црногорских ријека извађен нелегално. Због овог посла протеклих дана приведено је више особа. Десетине власника грађевинских машина који се баве вађењем шљунка рекли су да немају алтернативу.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за воде саопштили су да у наредном периоду неће бити издавања аката који ће било коме омогућити рад у кориту ријеке.

– С обзиром на то да је у току акција сузбијања нелегалне експлоатације материјала из водотока и да предстоји детаљна анализа затеченог стања, оквира девастације, причињене материјалне штете и утицаја на екосистем, у наредном периоду засигурно неће бити издавања аката који ће било коме омогућити рад у кориту ријеке. Посебно имајући у виду то да у конкретном случају ускоро очекујемо детаљан извјештај о утицају девастације на водоизвориште и цјелокупни екосистем, о поменутим моделима је прерано говорити – казали су из министарства.

Александар Станић поручио је потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу да они нијесу грађевинска мафија, већ да од тог посла издржавају породице.

– Он добро зна гдје су врата грађевинске мафије, а ми смо народ који га је 30. августа довео на власт и који живи од овог посла. Не бјежимо од тога да се са Владом договоримо да радимо легално. Абазовић је кренуо ситним рибама да скида главе, а крупним да скида капе. Ово је само почетак, а наш следећи потез је блокада путева. Већ у понедјељак ћемо бити радикалнији. Ми смо поштена сиротиња, а не грађевинска мафија како нас је Абазовић назвао. Нека нас све запосли и није проблем. Ми са наших имања вадимо шљунак. На само 100 метара одавде планира се изградња колектора и то ће да иде у водоизвориште Бољесестре. Сваки дан инспекција и полиција долазе и приводе народ као да смо криминалци. Не бјежимо од плаћања, али морамо да радимо – поручио је Станић.

Срђа Стојановић сматра да је Влада требала да пошаље представнике код њих да нађу заједничко рјешење.

image
Срђан Стојановић

– Нико не бјежи од плаћања концесија и имања, али само да објасне на који начин може да се ради. Сумњамо да склањају нас ситне који преживљавамо од овог посла како би све то сачували за неког другог. Нијесмо ми Морачу нагрдили, већ они који су одавде извадили милионе кубика. Извориште Бољесестре је само лош изговор, јер да га чувају не би дозволили да се 300 метара узводно стави цијев од колектора. Не бјежимо од плаћања концесија, од тога да нам се каже колико кошта кубик, и онда нека инспекције контролишу – наводи Стојановић.

Дејо Станић истиче да је КАП већ затровао Морачу од црвеног муља и соде.

– Није тачно да фали вода Бољесестрама због копања. У Зети бунари пресушују од кад је водоизвориште почело да вуче воду за Приморје. Нека се приморске општине сналазе за воду – истиче Станић.

Милан Ћетковић пита власт зашто су чекали новембар да им забране рад, зашто то нијесу урадили у мају.

image
Милан Ћетковић
– Гдје су били годину дана? Што нијесу дошли у мај да забране овим људима да раде него су пуштили да прође сезона, па се сјетили сад када воде има. Ако раде нелегално нека их уведу у легалне токове. Да им се нијесмо супроставили за колектор мислим да им се не би бранило да ваде шљунак. Они не бјеже од тога да плаћају држави, само нека нађу модел – каже Ћетковић.

Раде Рајковић истиче да од овог посла издржавају породице.

– Свуда се вади шљунак. Од тога доста фамилија живи. Нико није у стању да дође и каже да се ријеши проблем – каже Рајковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:12