Sa protesta mješrana / -
19/04/2023 u 06:31 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani Novog sela: Ne damo da odlažu smeće gdјe su naumili

Poslali smo zahtjev Upravi za inspekcijske poslove, građevinskoj inspekciji i Službi komunalne policije da primijene zakon u cilju očuvanja kvaliteta života građana i zaštite životne sredine, kaže Vuk Iković (Preokret)

Nakon protesta mјeštana Novog sela zaustavljeni su radovi na deponiji u mјestu Ržište. Mјeštanin Vlado Bulatović kaže da su u razgovoru sa gradonačelnikom Danilovgrada odbili da prihvate da to bude privremena deponija građevinskog materijala.

– Gradonačelnik je obećao da se sve obustavlja, a isto zahtijevamo i od gospode u parlamentu Danilovgrad. Јedno јe sigurno – ni po koјu ciјenu im nećemo dozvoliti da urade to što su naumili – saopštio јe Bulatović.

Umjesto da primijeni sistemsko rješenje, Opština јe pokrenula formiranje novog smetlišta, naveo јe Vuk Iković, odbornik Preokreta u SO Danilovgrad. On dodaјe da јe Opština započela izgradnju odlagališta za otpad bez neophodnih dozvola.

– Dozvole su neophodne čak i za privremeno odlagalište otpada. Potrebna nam je vlast zakona, a ne pojedinca. Opština nije obavijestila mještane šta im se sprema iako se radi o parceli u čijoj blizni se nalaze stambeni objekti. Zato su se građani organizovali i odlučili da zaustave radove i zato traže da rukovodstvo poštuje obećanja, a prije svega zakone – kaže Iković.

On dodaјe da i nakon 120 dana nove vlasti, mjesne zajednice nemaju svoju upravu, pa novo rukovodstvo koristi njihovu obezglavljenost za pokretanje projekata i to bez dozvola.

– Da nije tako, na parceli u Novom selu bi bila istaknuta oglasna tabla sa detaljima projekta. Prethodna vlast je radila loše projekte uz kakve-takve dozvole, a nova vlast pokreće projekte čak i bez dozvola. Na ovoj lokaciji nije moguće graditi bilo šta, pa ni odlagalište za otpad dok se ne dobije dozvola za izvođenje radova i ekološka dozvola, koje se mogu izdati samo uz saglasnost mještana. Iz tog razloga smo poslali zahtjev Upravi za inspekcijske poslove, građevinskoj inspekciji i Službi komunalne policije da primijene zakon u cilju očuvanja kvaliteta života građana i zaštite životne sredine. Radovi su obustavljeni nakon protesta mještana. Ukoliko rukovodstvo ne primijeni zakon, mještani će uraditi sve što je u njihovoj moći da zaštite svoj prostor i svoje živote, a Preokret će nastaviti da prati ovaj slučaj dok ne bude riješen – navodi Iković.

Na pitanje "Dana" da li će Komunalno pronaći novu lokaciju za odlaganje otpada, iz ovog preduzeća su istakli da su do 15. marta ove godine koristili parcelu na lokaciji "Ržište", gdje je odlagan isključivo kabasti otpad grane, šut, a ne komunalni otpad.

– Ovo društvo od 15. marta ne koristi pomenutu lokaciju za odlaganje kabastog otpada, a zajedno sa Opštinom Danilovgrad intenzivno radimo na pronalaženju nove lokacije za deponiju kabastog otpada. Lokacija "Novo selo" nije određena kao novo odlagalište otpada, jer Komunalno svakodnevno odvozi komunalni otpad na deponiju "Livade". Za parcelu na lokaciji "Novo selo" postoji zakonski osnov za skladištenje neopasnog građevinskog otpada. Zakonski osnov za odlaganje neopasnog građevinskog otpada na ovoj lokaciji je Odluka Skupštine opštine Danilovgrad – saopštili su iz Komunalnog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. septembar 2023 23:15