Мјештани незадовољни планским рјешењима / -Архива
27/11/2021 u 08:20 h
Nataša Spaić, Danijela LjucovićNataša Spaić, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештанима Толоша ни Стразбур није далеко

План треба ставити ван снаге док се не усагласи са Просторно урбанистичким планом Подгорице. Атакује се на приватну имовину грађана и молимо вас да се таква намјера заустави, поручили су Толошани

Уколико Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма не повуче из процедуре нацрт ДУП-а Толоши 2 и усвоји га, ми ћемо га оборити пред судом, у крајњем у Стразбуру, јер се атакује на приватну имовину грађана, поручио је Борис Вратница, становник овог насеља, на јучерашњој јавној расправи о овом планском документу. Вратница је указао да се овим планским документом, који је, између осталог, предвидио да се руше куће зарад ширења саобраћајница, да се грађевинско земљиште претвара у зелене површине врши правно насиље над становницима. Он је био само један од бројних Толошана који су и јуче изнијели низ конкретних замјерки на план док их је представник Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Никола Јововић само позвао да то учине написмено до 2. децембра до када је плански документ на јавној расправи. Јововић је поручио да ће за неколико дана и продужити јавну расправу.

–Усвојити овакав плански документ био би одраз чистог незнања. Ово треба ставити ван снаге док се не усагласи са Просторно урбанистичким планом Подгорице. Овдје трпе грађани. Молим вас да се атаковање на нашу имовину заустави –рекао је Вратница.

Кроз собу нацртали тротоар

Становник Толоша Жељко Брновић поручио је планерима да су му на дијелу плаца нацртали залену површину, а кроз собу тротоар.

– Овим што сте планирали затварате ми и септичку јаму. Молим бих да ми ријешите проблем и да ми у горњем дијелу плаца уцртате објекат – рекао је Брновић.

Ана Џудовић и њему је поручила да примдједбу достави у писаној форми.

Становник Толоша Борислав Савковић указао је да ни ДУП а ни ПУП нијесу прављени у интересу грађана.

–Живим 85 година у Толошима и свједочим да у насељу ништа није урађено. У ДУП-у који нам представљате имате троспратница изнад септичке јаме, а ми не можемо да градимо. Најбоље би било да се селимо негдје где нема ни ДУП-а ни ПУП-а – навео је Савковић.

Александар Рисо указао је да је 2017. године купио 2.400 квадрата земљишта на којем је планирао да гради кућу. По садашњем нацрту ДУП-а, како је навео, то земљиште је сада зелена површина.

–Ја сам купио земљиште да би градио кућу, добио урбанистичко-техничке услове и добио привремене дозволе јер плана није било да бих добио грађевинску дозволу. Подигао сам кредит да бих купио земљу, и шта ћу сада да радим са њом – питао је Рисо.

Становника Улице Бошка Бухе Душка Радовића занимало је могућност да се садашња урбанистичка парцела на којој постоји објекат подијели на двије, како је то и раније било те да му се уцрта још један објекат. Планер Ана Џудовић саопштила је да уколико се промијене коефицијенти имаће могућност да само постојећи објекат надогради, не и да сагради још један.

Рајко Мугоша саопштио је да му је преко парцеле нацртан пут.

–Мени је парцела површине 990 квадрата и њу цијепа пут на пола. На тај начин, ви ми уништавате породицу. Ја сам старосједилац у овом насељу – рекао је Мугоша.

Ана Џудовић је поручила да се саобраћајнице морају ширити.

–Куда год пролази саобраћајница преко нечијег имања радиће се експропријација и сви ће добити надокнаду – навела је Џудовић.

Становник Толоша Драган Вуксановић указао је да је иза кућа планирана саобраћајница коју је немогуће извести.

–Ту улицу не можете извести без неких великих интервенција јер су куће преблизу. Једино да је планирана саобраћајаница ширине пола метра, а вјерујем да није – навео је Вуксановић.

Радослав Чворовић примјећује да се обрађивачи ни воде интересима породице која намјерава да валоризује имовину.

– Имам четири сина и хтио сам да градим, а ви сте ми нацртали зелену површину - рекао је Чворовић.

Ана Џудовић поручила је Чворовићу да је она у обавези да води рачуна о закону и ПУП-у. Она је поновила да ће нацрт ДУП-а Толоши 2 покрити простор од 303 хектара те да ће претежна намјена површина становање мале густине. Планским документом предвиђене су и површине мјешовите намјене, школства, пољопривредне али и зелене површине.је

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:55