07/06/2023 u 15:02 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mladi Romi u obilasku srednjih škola

Kancelarija za RE koja funkcioniše u sklopu Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, organizovala je trodnevnu posjetu srednjim školama u Podgorici, tokom koje će se budući srednjoškolci upoznati sa konkretnim programima koje škole nude za nastavak obrazovanja.

image
-

Posjetu podgoričkim srednjim školama za 25 đaka započeli su u Stručnoj medicinskoj školi i Gimnaziji "Slobodan Škerović. Predstavnice škole i pedagog predstavile su potecijalnim budućim učenicima sve obrazovne module koje imaju, kao i koja im se vrata za posao ili nastavak školovanja nude po okončanju tri ili četri godine srednje škole. Djeca su imala priliku da postavljaju pitanja i dobiju odgovore kao i da obiđu neke od kabineta u kojima se obavljaju nastava i praksa, koja je u ovoj školi od izuzetne važnosti.

image
-

Osim medijatora angažovanog od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnika NVO Help koji su obezbijedili prevoz, u posjeti školama bila je šefica kancelarije za Rome u Glavnom gradu Hristina Laban koja je saopštila da je cilj ovakvih aktivnosti, da država kroz institucije/službe na lokalnom nivou, prepozna značaj instituta romskog medijatora /saradnika za socijalnu inkluziju i uključi ga u sistematizaciju radnih mjesta na lokalnom nivou, čime će se ovo pitanje riješiti na dobrobit RE populacije u Crnoj Gori i njihovog efikasnijeg uključivanja u društvene tokove.

image
-

Akcija posjete školama samo je jedna od brojnih aktivnosti, koju medijatori svakodnevno, uz redovne druge obaveze u institucijama na lokalnom nivou, organizuju kao podršku RE zajednici i njenoj efikasnijoj inkluziji. Po okončanju posjete srednjim školama JU Stručna medicinska škola i JU Gimnazija "Slobodan Škerović, planirano je da u naredna dva dana đaci posjete Elektrotehničku, Hemijsku, Građevinsku, Mašinsku i Ekonomsku školu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. septembar 2023 20:53