/ -
18/03/2022 u 09:44 h
Н.С.Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moдернизација жељезничке инфраструктуре: На три путна прелаза градиће надвожњак или подвожњак

На пругама Жељезничке инфраструктуре постоје 22 пружна прелаза, а који ће бити укинути знаће се након анализе, навела је Марина Бошковић, директор ЖИЦГ-а

Траспортна заједница спремна је да финансира израду проjеката за модернизацију жељезничке инфраструктуре која би подразумијевала да се на три путна прелаза граде или подвожњак или надвожњак. Тиме би се, како је саопштила Марина Бошковић, извршни директор Жељезничке инфарструктуре Црне Горе (ЖИЦГ), та три путна прелаза укинула. Који ће путни прелази бити укинути знаће се након завршене анализе.

˜– На пругама ЖИЦГ постоjи укупно 22 пружна прелаза и то на прузи Никшић - Подгорица 13 и на прузи Подгорица - Бар девет. Они припадаjу различитим технолошким генерациjама што одржавање овог система чини изразито комплексним. Имаjући у виду безбjедност свеукупног жељезничког система, ЖИЦГ jе у циљу ефикасног дефинисања приоритетних интервенциjа у систему интензивирала сарадњу и размjену добре праксе и искуства са жељезничким друштвима у региону, Европи и шире, са међународним институциjама, приоритетно са Транспортом заjедницом као интернационалном организациjом у пољу мобилности и транспорта коjа има 33 учесника, циjелу ЕУ и све земље Западног Балкана за партнере. У сарадњи са Транспортном заjедницом одржан jе низ састанак на коjем jе између осталог, разматрана тематика денивелациjе путних прелаза и траjног рjешења коjи би обухватио проjекат изградње подвожњака или надвожњака у зонама коjе би биле накнадно одобрене – навела је Бошковић.

Основци уче како да се понашају у близини пруге

У циљу повећања безбjедности млађе популациjе у близини пруге и на путним прелазима, Жељезничка инфраструктура Црне Горе jе, како наводи Марина Бошковић, креирала презентациjу "Безбjедно кретање пjешака и жељезничка пруга".

–Кроз ову презентацију сви грађани, а посебно наjмлађи учесници у саобраћаjу, имаjу могућност да се на приступачан и занимљив начин упознаjу са правилима безбjедног и сигурног понашања на жељезничким станицама, путним прелазима и у близини пруге. Презентациjа jе достављена свим основним школама у Црноj Гори како би наставно особље кроз оваj материjал на занимљив начин могло упознати ученике са правилним и безбjедним понашањем у близини пруге. Са циљем превенциjа несрећа коjе се догађаjу на путним прелазима и уопште, у пружном поjасу, надамо се да ћемо овом презентациjом успjети да допремо до свиjести младих људи и сачувамо их од опасности – навела је Бошковић.

Стручне службе ЖИЦГ су након анализе могућности денивелациjе закључиле да jе на прузи Никшић - Подгорица могуће денивелисати девет путних прелаза, док jе на прузи Подгорица – Бар то потребно урадити за пет пружних прелаза, навела је Бошковић.

– Транспортна заjедница jе имаjући у виду предлоге ЖИЦГ изразила спремност да финансира израду проjеката денивелациjе за три путна прелаза, при чему ће критериjуми одабира бити фреквенциjа друмског саобраћаjа, близина насеља, близина школе, броj вандредних догађаjа. Такође jе констатована неопходност активне укључености и сарадње са општинским администрациjам у чиjоj зони се налазе путни прелази. Покренуте су и активности на замjени пет путних прелаза са застарjелом технологиjом. Такође, поред ових активности одржано jе и више састанака са представницима Свjетске банке на коjима су иницирани предлози (уз процедуре коjе траjу) за разматрање могућности финансирања замjене постоjеће технике са савременим рjешењима на поменутим прелазима – навела је рекла је Бошковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:32