Фото: Портал Дана / -Фото: Портал Дана
07/10/2021 u 06:55 h
Андријана Дабановић, Милица ВујисићАндријана Дабановић, Милица Вујисић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Морача има притоку од фекалија

Морача је загађена толико да се у њој не смију ни руке опрати, каже предсједник Одбора директора у Водоводу Петар Живковић

Ријека Морача у Подгорици низводно од колектора на Крушевцу промијенила ке боју због изливања отпадних вода из постројења за прераду отпадних вода.

Прави поток од фекалија избија испод постројења, а како је речено за "Дан" из Управе за инспекцијске послове инспектор за воде ће најкраћем року прконтролисати изливања отпадних вода и колектора у Морачу.

– Инспектор за воде ће у наjскориjем року извршити контролу и обавиjестити о чињеничном стању по завршетку надзора – кажу из Управе.

Еколози истичу да изливање отпадних вода негативно утиче на рjечни и повезане екосистеме и наноси траjну штету.

– Овакве поjаве у Главном граду би требале да буду мотив свим институциjама и грађанима да у врх приоритета поставе рjешавање овог животног проблема. Свjедоци смо да су лошим управљањем построjења за пречишћавање отпадних вода постала непожељна код грађана, што jе апсурд у 21. виjеку и овакве поjаве треба да нам буду упозорење у каквим условима живимо. Отпадне воде, нарочито непречишћене, негативно утичу на живи свиjет у риjеци – наводи Александар Перовић, из НВО Озон.

image

Александар Перовић

Фото: Жељко Шапурић

Предсједник Одбора директора у Водоводу професор Петар Живковић каже да је Морача загађена толико да се не смију ни руке опрати нити се користити за заливање.

– Некада сам пио воду из ње. Садашње и неке наредне генерације то неће моћи. Отпадне воде су штетне и за Морачу, и за људе и за флору и фауну. Зато постројење за пречишћавање отпадних вода треба хитно да се ради. Постојећи колектор не може пречишћавати цијелу количину, јер је оно предвиђено за 55.000 становника, а сад има 124.000 прикључака – каже Живковић.

Зелена боjа Мораче ових дана нарушена jе изливањем отпадних вода из колектора, те позивам надлежне институциjе да преиспитаjу рад колектора и утврде зашто jе дошло до изливања, каже Азра Вуковић, из НВО Грин хоум.

– Недопустиво је да овакве активности прођу непроцесуирано с обзиром на значаj и вриjедност коjу Морача има. Отпадне воде су хигиjенски значаjне због садржаjа штетних и токсичних материjа коjе могу загадити земљиште, воду и ваздух и угрозити здравље људи. Отпадне воде садрже повећане количине нитрата и фосфата што утиче на повећану еутрофикациjу. Еутрофикациjа подразумиjева интезивно размножавање планктона, наjчешће алги. Са интезивним растом планктона истовремено се повећава и количина изумрлих jединки алги коjи подлиjежу процесу разградње. За процес разградње неопходан jе кисеоник. У случаjу да jе количина раствореног кисеоника ниска, може доћи до помора риба и ракова - наводи Вуковић. 

Биолог из КОД-а Вук Иковић истиче да када фекалиjе дођу у воду миjењаjу се биолошки и хемиjски услови.

– Поjедине врсте водених организама као што су рибе или водени инсекти напуштаjу таj дио тока или угину, jер немаjу довољно кисеоника jер су га потрошиле бактериjе.Након тога долазе алге jер и оне сада имаjу довољно хране у води. Алге доприносе додатном смањењу кисеоника и повећању температуре воде што jош никако не приjа животињама.Значи долазе алге и неке друге врсте, а одлазе пастрмке и риjечни ракове – истиче Иковић.

Из Главног града кажу да је свуда у свиjету пракса да се отпадне изливаjу у текуће воде, но претходно их jе пожељно пречистити.

– Годинама уназад, указуjемо на чињеницу да jе капацитет построjења недовољан, и кренули смо у неопходне процедуре за изградњу новог. Успjели смо створити претпоставке за изградњу потроjења и почели реализацију. Сада трпимо опструкциjе Владе. Због неодговорног односа министра Ратка Митровића, била је доведена у питање донациjа ЕУ од 23 милиона. Опструкциjа jе настављена изjавама да jе могуће миjењати локациjу построjења. То jе послужило да се подгриjу страсти мjештана Ботуна, коjи на бази предрасуда и незадовољства КАП-ом проjектуjу нерасположење према постројењу. Да jе предложена локациjа наjбоља потврдила jе и министрова Комисиjа – кажу из Главног града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:23