/ -
16/05/2022 u 15:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Мрки смук "домаћин" на Ћемовском пољу

Мрки смук је безопасна врста змије која може да достигне дужину и до два и по метра

Чак до два и по метра може да нарасте мрки смук врста неотровне змије коју је наш фоторепортер снимио у "игри са псом" на Ћемовском пољу. Да се ради о овој врсти неотровнице потврдила је за "Дан" Лидија Половић, херпетолог и кустос у збирци гмизаваца Природњачког музеја Црне Горе која је казала да је ова врста змије "домаћин" на Ћемовском пољу. Како каже није опасна по људе и жвотиње.

– У питању је мрки смук који је безопасна врста иако дjелуjе помало застрашуjуће jер може да буде веома дугачак. Може да достигне дужину и до два и по метра. Типична је медитеранска врста, а често се може наћи у насељеним мјестима. Храни се гуштерима и осталим гмизавцима, птицама и ситним сисарима, као што су мишеви – каже Половић.

Половић истиче да када је угрожен испушта упозоравајући звук.

– Када је угрожена испушта упозоравајући звук што би у народу рекли сикће. Некада ако се баш пуно приближимо уздигне главу и врат и заузима положах као да ће да нас нападне. Евентуално ујед ове врсте је безопасан за човјека. Треба се држати на одстојању, јер која год да је врста у питању, било отровница или не, када има довољно времена и простора радије ће се склонити и побјећи него се суочити са човјеком. Никако им се не приближавати и безразложно их убијати, јер оне нападају само у самоодбрани – навела је Лидија Половић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
22. jun 2022 06:39