Na prostoru kasarne planiran muzej / -SRDJAN_BOLJEVIC
12/02/2024 u 12:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muzeјi i park na prostoru kasarne „Morača”


Ukupan nagradni fond za dodjelu nagrada iznosi neto 200.000 eura, a žiri će dodijeliti prvu, drugu, treću nagradu i otkupiće tri rada

Ministarstvo, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine do 8. aprila јe produžilo rok za dostavljanje ponuda na međunarodnom konkursu za izradu idejnog arhitektonskog rješenja objekta muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima u funkciji kulture. Ovi sadržaјi planirani su na prostoru nekadašnje kasarne „Morača”.

– Imajući u vidu da je u prethodnom periodu došlo do restrukturiranja Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, odnosno promjena u rukovodstvu organizacionih jedinica u okviru ministarstva, kao i činjenicu da jedan od članova žirija, Dominique Perrault, nije u mogućnosti da učestvuje na vrednovanju konkursnih radova zbog ranije ugovorenih obaveza, došlo je do izmjene članova žirija i produžen je rok za predaju konkursnih radova, posebno uvažavajući trud i dosadašnje utrošeno vrijeme učesnika tokom izrade konkursnih rješenja – navode iz Ministarstva.

Ukupan nagradni fond za dodjelu nagrada, kako navode iz Ministarstva iznosi neto 200.000 eura.

– Žiri će dodijeliti prvu, drugu, treću nagradu i tri otkupa. Prva nagrada iznosi 100.000, druga nagrada 50.000, treća nagrada 26.000 eura. Tri otkupa po 8.000 eura. Naknada za korekciju najbolje rangiranog rada, u skladu sa preporukama žirija iznosi 5.000 eura i uračunata je u iznos prve nagrade – navode iz Ministarstva.

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima u funkciji kulture predstavlja ključan razvojni projekat usmjeren na unaprijeđenje razvoja kulture i kulturnih sadržaja, poručuјu iz ministarstva.

– Od učesnika se očekuje da ponude rješenje koje će reprezentativnošću, oblikovnošću i materijalizacijom, doprinijeti promjeni vizuelnog identiteta kako užeg, tako i šireg gradskog jezgra. U okviru zone u kontaktu sa mostom Milenijum, treba planirati objekat Muzeja savremene umjetnosti, objekat Prirodnjačkog muzeja sa botaničkom baštom i kuću arhitekture. Cilj ovog koncepta je podizanje urbanog karaktera ovog dijela grada kroz savremeni arhitektonski izraz i kreiranje javnih prostora i zelenih koridora uz rijeku. Zona ka rijeci Morači treba da bude pejzažno uređena, sa sadržajima za boravak na otvorenom – piše u konkursnom zadatku.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:12