/ -
29/04/2022 u 10:13 h
А.Д. - Н.С.А.Д. - Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На друштвеним мрежама Града објављено обавјештење које може бити супротно нормама закона: Скупљају понуде за возаче, заштитаре и контролоре

Овдjе се неспорно ради о "прикривеним" запошљавањима, те jе ово посао не само за инспекциjске органе, већ и за Агенциjу за спрjечавање корупциjе, каже Инес Мрдовић

}На званичним страницама друштвених мрежа градске управе, вајбер заједници Главног града и инстаграму предузећа Путеви, 27. априла постављена је објава "градско предузеће Путеви за потребе градског превоза, ангажује возаче, заштитаре са лиценцом и контролоре". Додато је и да се шаљу радне биографије на мејл који је остављен на објави. Пошто Закон о финансирању политичких субјеката и изборних кампања предвиђа, у члану 44, да је од момента расписивања до момента одржавања избора забрањено ново запошљавање, питали смо Главни град јесу ли ово оглашена радна мјеста, а ако нијесу да објасне објаве. Подсјећамо локални избори су расписани 20.априла за 19.јун те по закону у том периоду нема запошљавања у локалној самоупр.

Из Путева, на чијем је челу Раденко Булатовић тврде да није у питању оглашавање радних мјеста, већ информисање заинтересованих лица.

– Квалитетно обављање линиjског превоза путника у градским и приградским насељима на териториjи Главног града jе jедан од приоритета ове градске управе. Путевима ће бити повjерени на коришћење нови аутобуси и ова jавна служба вршиће у наредном периоду комуналну дjелатност линиjског превоза путника. За вршење ове дjелатности потребно jе испунити одређене услове коjи су прописани законом. Ови услови подразумиjеваjу адекватну професионалну структуру и ангажовање одређених лица коjа ће омогућити несметано и оптимално обављање послова. Имаjући у виду дефицит одређених знања и вjештина на тржишту рада, Главни град и Путеви настоjе да обавиjесте jавност о своjим плановима у погледу расписивања jавних огласа за одређене позициjе и да истовремено позову грађане да искажу интересовање за евентуално радно ангажовање коjе jе у функциjи обављања линиjског превоза путника у градским и приградским насељима. Истичемо да Путеви на горе описани начин не оглашаваjу радна мjеста већ доприносе бољоj информисаности заинтересованих лица и укупне jавности о своjим плановима и потребама у погледу предстоjећих активности – тврде из Путева.

image
-

Они наводе да је потребно 36 возача, два заштитара са лиценцом и два контролора, те да ће процедура бити спроведена сходно закону и jавност ће бити обавиjештена о томе.

– Космисиjа jош ниjе извршила примопредаjу аутобуса. Ради се о захтjевном послу коjи подразумиjева детаљан преглед свих наручених возила и констатовање да су допремљена управо возила коjа су тражена спецификациjом коjа jе била дио тендерске процедуре. О свим детаљима благовремено ћемо информисати jавност – казали су из Путева.

Вајбер заједница има 26.901 члана

Према подацима који су видљиви вајбер заједница Главни град Подгорица има 26.901 члана, а инстаграм Путева 931 пратиоца. Вајбер заједница је направљена тако да нико сем администратора Џемала Лекића, Ивоне Међедовић и Николе Митровића, не може качити никакву објаву у њој.

Више о објавама на друштвеним мрежама Града и Путева настојали смо да сазнамо и од Драган Смоловић, предсједник Одбора директора Путева, али он није одговарао на телефонске позиве.

Ове објаве на друштвеним мрежама за Инес Мрдовић, из НВО Акције за социјалну правду су "прикривено запошљавање".

– Просто jе несхватљиво да jедно локално предузеће, коjе обавља дjелатност од jавног интереса, на оваj начин исказуjе "интересовање" за ангажовањем радника. Зна се шта кажу закони ове државе када jе риjеч о запошљавањима и шта jе дозвољено, а шта ниjе, те би одговорни у овом локалном предузећу ваљда то требало да знаjу, jер jе све друго кршење закона и злоупотреба службеног положаjа. Овдjе се неспорно ради о "прикривеним" запошљавањима, те jе ово посао не само за инспекциjске органе, већ и за Агенциjу за спрjечавање корупциjе, а имаjући у виду да су локални избори за Главни град већ расписани и да се знаjу обавезе локалних органа и предузећа у вези са запошљавањима, а док траjу периоди изборних кампања – казала је Мрдовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:09