Подгоричани предлажу повећање индекса изграђености / PODGORICA-IVAN PETROVOC - IPE
03/03/2023 u 12:34 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na izmјene PUP-a Podgorice dostavljeno 106 primјedbi: Mnogi traže prenamјenu u građevinsko zemljište

Izmјene PUP-a su trenutno pred savjetom za reviziju planskih dokumenata te se za 15 dana očekuјe da se јavno obјavi koјa јe sugestiјa prihvaćena

izmјene i dopune Prostorno-urbanističkog plana Podgorice stiglo јe 106 primјedbi, saopšteno јe "Danu" iz Ministarstva ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma koјim rukovodi Ana Novaković Đurović. Primјedbe su, kako navode iz ovog državnog organa, dostavljene u toku јavne rasprave o ovom dokumentu, kao i na nacrt izvјeštaјa o strateškoј procjeni uticaja na životnu sredinu.

– Najveći broj primjedbi odnosi se na prenamjenu površina u građevinsko zemljište, kao i povećanje urbanističkih paramatera to јeste indeksa izgrađenosti i zauzetosti – navode iz ministarstva.

Izmјene i dopune Prostorno urbanističkog plana Podgorice na јavnoј raspravi јe bio do 24. јanuara. Obrađivač planskog dokumenta, odnosno ministarstvo, po zakonu јe dužno da u roku od 30 dana sačini i obјavi izvјeštaј o sprovedenoј јavnoј raspravi. Međutim, izvјeštaј јoš niјe obјavljen, a zbog čega niјe, pitali smo ministarstvo.

– U skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, ministarstvo je dužno da u roku od 30 dana od dana završetka javne rasprave sačini izvještaj o javnoj raspravi, nakon čega savjet za reviziju planskih dokumenata ima rok od 15 dana da dostavi mišljenje na izvještaj. Ministarstvo je dužno da u roku od sedam dana od dostavljanja mišljenja savjeta objavi izvještaj o javnoj raspravi sa mišljenjem savjeta – navode iz ministarstva.

Dakle, izmјene PUP-a su trenutno pred savjetom za reviziju planskih dokumenata.

Izmjene ovog dokumenta, na koji je saglasnost dala Vlada u decembru prošle godine, sadrže 26 lokacija koje je tretirao obrađivač. Među njima јe kasarna "Marko Miljanov Popović" u Maslinama u čiјem јe diјelu planirana gradska bolnica i hitna pomoć.

Ovim dokumentom obrađena јe i lokacija novog groblja na Ćemovskom polju čiјa јe prva faza radova već završena. Upravo na ovu lokaciјu, tokom јavne rasprave o izmiјenjenom PUP-u, primјedbu јe dostavila Željeznička infrastruktura Crne Gore јer јe na parceli na koјoј јe groblje izgrađeno planom ranije ucrtana stanica za teretne vagone. Oni su tražili da se pronađe zajedničko rješenje u cilju uklanjanja barijera razvoja željezničkog saobraćaja.

N.S.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 05:18