Снабдијевање водом током пожара на Кућама Ракића било отежано / Дан
25/05/2022 u 08:00 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На територији општине Тузи има свега десет хидраната: Ватрогасци и вода стизаће из Подгорице

Потписан је уговор са подгоричком службом заштите и услуге ће им се плаћати 3.000 еура мјесечно, каже Реџеп Чунмуљај, а директор Водовода каже да је десет хидраната у функцији

Од 1. јула у Општини Тузи биће отворен ватрогасни пункт гдје ће у току пожарне сезоне боравити и по потреби интервенисати подгорички ватрогасци. Из Тузи тврде да на њиховој територији постоји десет хидраната и да су сви у функцији. Међутим, када је прошлог мјесеца дошло до великог пожара на Кућама Ракића припадници Службе заштите и спасавања Главног града имали су проблем гдје да напуне возила водом, јер како је тада указао Горан Јанковић, командир Службе, хидрантска мрежа од Погорице до Тузи не постоји. Били су приморани да воду довозе из Подгорице.

Начелник Комуналне полиције Општине Тузи Реџеп Чунмуљај казао је да ће до 1. јула подгорички ватрогасци на територији Тузи интервенисати само по пријави.

– Од 1. јула код нас ће бити паркирано једно возило и то код Жељезничке станице. Тражили смо од Жељезнице да нам уступе просторију коју би адаптирали и ту би боравили ватрогасци 24 часа – каже Чунмуљај.

Општина Тузи потписала је уговор са Службом заштите и спасавања за интервенције на њиховој територији.

– Потписан је уговор са Службом заштите и услуге ће им се плаћати 3.000 еура мјесечно. Казна за паљење ватре на отвореном за физичко лице износи од 150 до 1.500 еура – истакао је Чунмуљај.

Директор Водовода Есмин Бећовић тврди да на територији општине има десет хидраната.

–Свих десет хидраната су у функцији. Све пумпе на териториjи општине Тузи имаjу хидранте. Такође, хидранте имају Основна школа "Махмут Лекић", вртић "Дјечја радост", фирма "Даути комерц", као и Жељезничка станица. Сви њих може користити Служба заштите и спасавања – казао је Бећовић.

Командир Службе заштите и спашавања Горан Јанковић саопштио је да недостатак хидрантске мреже отежава интервенције ватрогасаца. Он наводи да нису радили попис колико хидраната има у Општини Тузи, те да те податке очекују од представника ове локалне самоуправе.

– Што су хидранти ближи то нам је интервенција бржа и ефикаснија. Уколико их нема па возила морају да се допуњавају пар километара даље онда је то губљење времена јер се пожар поново развија. Добро било да хидраната у Тузима има на више мјеста јер ће пожара бити на више локација – навео је Јанковић.

Јанковић је додао да очекују да су због пожара у Тузима прошлог мјесеца, када је горио отпад секундарних сировина, обавијестили Директора за заштиту и спашавање, како би одрадили инспекцијски и предузели одређене мјере.

Вршилац дужности генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић је навео да би у цио процес требало да се укључи и Комунална полиција.

– Имајући велико разумијевање према напорном ангажовању Службе заштите за локализацију пожара на територији Општине Тузи, препоручујемо да се ангажује Комунална полиција у циљу заштите јавног интереса јер је то дефинисано чланом Закона о комуналним дјелатностима – навео је Бешовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:54