/ -PG BIRO
01/07/2022 u 19:18 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najveći izazov izgradnja nove OŠ "Vladimir Nazor"

Generalni sekretar Ministarstva prosvjete Zejnel Klimenta na sastanku sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem i predstavnicima vrtića i osnovnih škola i savjetom roditelja kazao je da postoji bojazan da OŠ "Vladimir Nazor" neće biti spremna ni do kraja 2024. godine

Glavni grad, kao odgovorna lokalna samouprava, nastoji da bude pouzdan partner i pruži podršku svima kojima je ona neophodna, a u cilju stvaranja što boljih uslova za život svih građana Podgorice, imajući u vidu da su institucije vaspitanja i obrazovanja važan segment života svakog pojedinca, kazao je gradonačelnik Ivan Vuković na sastanku sa predstavnicima vrtića i osnovnih škola, savjeta roditelja kao i generalnim sekretarom Ministarstva prosvjete, Zejnel Klimenta.

 – Izuzetno je važno što smo se danas okupili u ovolikom broju, jer smo u proteklom periodu od većeg broja predstavnika uprava škola i vrtića na teritoriji glavnog grada, kao i savjeta roditelja, dobili razne sugestije vezano za to kako bi Glavni grad, u okvirima svojih nadležnosti, mogao pomoći da se unaprijede uslovi za boravak učenika u tim objektima, i kako bi se mogao angažovati na druge načine u cilju unapređenja stanja infrastrukture – kazao je Vuković.

On je istakao da je ova tema u nadležnosti Ministarstva prosvjete, no cijeneći njen značaj, Glavni grad je u kontinuitetu nastojao da, u mjeri mogućeg, da doprinos ove vrste. Vuković je naveo da je za uređenje lokacija i unapređenje putne infrastrukture u blizini osnovnih škola i vrtića, Glavni grad u prethodne četiri godine investirao cirka 1.353.000, dok je za modernizaciju javne rasvjete izdvojeno cirka 65.000 eura. Gradonačelnik je naveo da su u prethodnom periodu stigli brojni upiti za uređenje školskih dvorišta, postavljanje mobilijara, adaptaciju objekata, kao i izgradnju učionica na otvorenom, te pojasnio da Glavni grad nije nadležan i da je u pitanju imovina Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva prosvjete koje rukovodi istom i ima obavezu održavanja. Međutim, kao i mnogo puta do sada, Glavni grad će, stavljajući interes đece na prvo mjesto, pomoći u mjeri mogućeg.

image
-PG BIRO

Predstavnici uprava škola i vrtića, kao i savjeta roditelja, su iskazali zadovoljstvo zbog upriličenog sastanka, ali i zbog prethodne komunikacije i saradnje sa Glavnim gradom i gradskim preduzećima.

Državni sekretar Zejnel Klimenta kazao je da je sa Glavnim gradom već uspostavljena odlična saradnja, te da izuzetno cijeni dosadašnju podršku Glavnog grada, a posebno ga raduje i ohrabruje to što je gradonačelnik najavio nastavak dobre prakse.

– Na sastanku koji smo održali u Ministarstvu prosvjete smo notirali šta je to što bi bio prioritet da se izgradi u Podgorici, ne samo kada su osnovne škole u pitanju, nego i vrtićima. Izgradnja novih objekata je veliki posao, ali u tijesnoj saradnji sa gradonačelnikom koji je iskazao spremnost da Podgorica kao glavni grad izađe u susret na način što će za neke objekte obezbijediti lokacije, uz oslobađanje od komunalnih taksi, taj posao će biti u značajnoj mjeri olakšan. To nijesu mala sredstva, to su milionski iznosi i oni su izuzetno značajni za rješavanje ovih pitanja – kazao je Klimenta.

On je istakao da kada je riječ školskim objektima, sa najvećim problemom se svakako suočavaju đaci OŠ "Vladimir Nazor", da postoji bojazan da ova škola neće biti spremna ni do kraja 2024. godine, te da je sadašnje rukovodstvo Ministarstva prosvjete preuzelo obaveze koje se tiču izgradnje objekta škole i smještaja učenika u druge objekte.

Gradonačelnik je kazao da je zadovoljan i prilično ohrabren dosadašnjom saradnjom sa novoimenovanim ministrom i njegovim timom, te poručio da će u Glavnom gradu i ubuduće imati partnera. Vuković je pozvao prisutne da svoje ideje, sugestije i zahtjeve pošalju na adresu grada i ministarstva, kako bi se odredili prioriteti i kreirao plan aktivnosti shodno kojem će, svako u domenu svojih nadležnosti, moći da djeluje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:47