Са презентације мјера / -архива
28/01/2022 u 14:56 h
А.Д. - М.Л.В.А.Д. - М.Л.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Направљен план за откуп кромпира за чипсару у Врању: За Зету до 15 тона сјемена, Мелесији 100

Не знам колико ће бити субвенција Министарства пољопривреде, али ће вас Општина ослободити плаћања сјемена, каже Тања Стајовић

За Програм подстицајних мјера за развој пољопривреде на територији Општине Голубовци за 2022. годину произвођачи нијесу били заинтересовани. Пажњу им је преокупирала прича Еда Мушовића који је произвођачима детаље говорио око откупа кромпира за потребе будуће фабрике за производњу чипса коју гради у Врању. Након тога што је одговорио на сва питања Мушовић је напустио презетацију, а за њим и пољопривредници. Он је казао да су за Зету предвидјели од 12 до 15 тона сјеменског кромпира, што значи неких 600 тона производа, те да ће килограм плаћати 20 центи. Он је истакао да на Кућама Ракића раде погон за прераду воћа и поврћа који ће почети да ради за два мјесеца.

Пољопривредник Новица Кликовац сматра да је 16 хектара засада кромпира, колико ће бити откупљено за чипсару, мало за комплетну Зету. Он је питао колика је површина засада кромпира планирана за општину Тузи.

– Ово је добар покушај пројекта, али ме страх да је само покушај, јер ми не знамо ни колико ћемо платити сјеменски кромпир, не знамо хоће ли Министарство пољопривреде учествовати. Ми имамо преко сто посто свих врста репроматеријална за производњу, а откуп је остао на 20 центи годинама. Не знамо колико ћемо добити од министарства, а колико од општине – каже Кликовац.

Предсједница Општине Тања Стајовић казала је да је прошле године било свега три хектара производње кромпира. Она је казала да ће Општина преузети плаћање сјемена.

– Не знам колико ће бити субвенција министарства, али ћемо вас ослободити плаћања сјемена – истиче Стајовић.

Мушовић каже да што се тиче површине ово је тек почетак, те да не могу више откупити јер још нијесу завршени магацини за смјештај робе.

– Око 100 тона кромпира сјемена ће бити у Малесији, а то је због суве материје и одређеног временског периода – наводи Мушовић.

Одборника ДПС-а у СО Голубовци Драгана Маровића интересовало је да ли је формирана цијена сјеменског кромпира. Мушовић је казао да цијена још није формирана, а да ће кромпир увозити из Холандије. Објаснио је да ће се сјеме плаћати кад он њима буде исплаћивао кромпир. Гавро Калуђеровић из Општине позива произвођаче да израчунају да ли им се исплати бавити производњом кромпира.

– Општина ће покрити сјеме, добићете сигурних 20 центи за откуп, од министарства вјероватно као и до сада. Ако вам се не исплати немојте улазити у то. Са економске стране ово је све коректно – истиче Калуђеровић.

Иначе, буџетом је предвиђено 92.500 еура за помоћ пољопривредницима кроз мјере које је Општина донијела. У питању су мјере подршка повртарској производњи, производњи цвијећа, производњи хране, закупу тезги, жетви житарица, припреми документације за пројекте, едукацији и промоцији из области руралног развоја, рекордери у пољопривреди, управљање ризицима, као и подршка за повлачење са тржишта и складиштење пољопривредних производа, те подршка управљању отпадом у пољопривреди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:54