У вријеме док је грађен пут према Албанији / -IVAN PETROVIC-IPE
11/10/2021 u 18:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нарушен природни ток Цијевне, пријети јој и загађење

Кањон Цијевне је заштићено природно добро од 2017. године, а Делегација Европске уније кроз пројекат "Заједничка еколошка акција за очување ријеке Цијевне и одрживи развој прекограничне регије" пружила је подршку тој иницијативи.

Подручје карактерише висок степен биодиверзитета, присуство великог броја ендемичних и реликтних биљних врста. На територији споменика природе Кањон Цијевне забрањено је брање, сакупљање, уништавање, сјеча и ископавање строго заштићених дивљих врста биљака и гљива. Не смију се хватати, држати, односно убијати заштићене дивље врсте животиња... Све то стоји на папиру, а онда је почела реконструкције пута Диноша – Цијевна Затријебачка, дионица Црна Гора - Албанија, и ријека је Тузима остала је без корита. Преко је изграђена саобраћајна трака. Мјештани Диноше и Тргаје много пута су упозорили да су на потезу од Тргаје ка Селишту од ријеке остале само баре, односно Цијевна у траговима.

Због сужења корита поплаве на овом простору су неминовне, страхује локално становништво. Природни ток ријеке је промијењен. Постоји бојазан да ће вода однијети дјелове корита начетог грађевинским радовима.

Уз пут се граде угоститељски објекти, овај дио нема канализациону мрежу нити адекватан третман отпадних вода што ће неминовно довести до загађења водотока. За заштићена природна добра Влада, односно ресорно министарство, је у обавези да донесе План посебне намјене што у случају кањона Цијевне није урадила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 02:22