12/04/2023 u 10:18 h
Nataša Spaić, Andrijana Dabanović, Mićko VujisićNataša Spaić, Andrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Formiranje vlasti u Podgorici: Sjednica prekinuta, rukovodstvo nije birano

Pojedini konstituenti vlasti izricito zahtijevaju da se prvo potpise koalicioni sporazum o raspodjeli funkcija i obaveza vršenja vlasti pa tek onda udje u izbor funkcioner

Verifikovani su mandati 58 odbornika novog saziva Skupštine Glavnog grada. Od toga broja DPS-u sa koalicionim partnerima pripalo je 24, Pokretu Evropa sad 12, koaliciji okupljenoj oko Demokratskog fronta 11, koaliciji okupljenoj oko Demokrata 6, dok je koaliciji okupljene oko pokreta URA 4. Odbornički mandati su verifikovani na konstitutivnoj sjednici Skupštine Glavnog grada kojom predsjedava Šukrija Žuti Serhatlić. Serhatlić je zamijenio Branislava Milačića, koji je kako najstariji odbornik trebalo da predsjedava sjednicom. Sjednica, kojoj prisutstvuje 51 odbornik, počela je intoniranjem himne.

Nakon verifikacije odbornickih mandata uslijedio je predlog za izbor predsjednika Skupštine Glavnog grada. Šukrija Žuti Serhatlić je saopštio da se predsjednik parlamenta bira na iz reda odbornika, na predlog jedne trećine, većinom glasova ukupnog broja odbornika.

-Predlog sadrži ime i prezime kandadata, kratku biografiju, stranačku pripadnost, obrazloženje i ime i prezime predlagača. Uz predlog se podnosi saglasnost kandidata za prihvatanje kandidature. On mora biti potpisan od strane podnosioca, a za predlog je potrebno najmanje 20 potpisa odbornika, a odbornik može da učestvuje u predlaganju samo jednom kandidata - naveo je Serhatlić.

U ime parlamentarne većine Luka Rakčević, odbornik URA, tražio je da se sjednica parlamenta privremeno prekine.

- Stav političkih partija je da sjednicu treba prekinuti, da se ona nastavi sjutra u devet sati i da se tada bira predsjednica Skupštine Glavnog grada shodno dogovoru parlamentarne većine. Upoznajem unaprijed odbornike da ćemo sjutra nakon završetka konstitutivne sjednice zakazati novu sjednicu kako bi izabrali novu gradonačelnicu Podgoriced i nove zamjenike gradonačelnika - rekao je Rakčević.

Gradonačelnik Podgorice i odbornik DPS- a Ivan Vuković čestitao je novi saziv gradskog parlamenta.

- Ja sam  kazao da ću onog trenutka kada se stvore prepostavke za tranziciju vlasti, podnijeti ostavku na ovu dužnost, tako da vas obavještavam da ću do kraja dana podnijeti ostavku. Molim da izaberemo novog gradonačelnika da ne bi Glavni grad ušao u probleme, da ne bi došli u situaciju da ugrozimo  sistem Glavnog grada - rekao  je Vuković.

image
-

Odbornik PES-a Jakov Milatović zahvalio se dosdašnjoj gradskoj upravi.

- Građani su bili ti koji su dali sud. Moramo poštovati volju građana- naveo je Milatović.

image
-

Uoči sjednice u prostorijama pokreta URA nastavljeni su sinoć prekinuti pregovori izmedju Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta, Demokrata i Pokreta URA. Kako saznajemo dogovoreno je da se danas popodne parafira koalicioni sporazum, a da se čelnici Glavnog grada, kandidatkinja za gradonačelnicu Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović biraju na sjednici sjutra. U skupštinsku salu su stigli budući odbornici Demokratskog fronta, Demokrata, URA, a upravo stižu i odbornici DPS-a. Na skupštinu su upravo stigli i odbornici Pokreta Evropa sad.

Sastanku su prisustvovali u ime koalicije okupljene oko Demokrata Danilo Šaranović, Vladimir Cađenović i Branko Kovačević, ispred PES-a Vasilije Čarapić i Boris Pejović, Luka Rakčević ispred URA, a ispred Demokratskog fronta stigli su Jelena Borovinić Bojović, Koča Đurišić, Branka Bošnjak, Radoš Zečević i Dejan Vujisić. Na pregovore nije stigla Olivera Injac, kandidatkinja za gradonačelnicu. 

Prije ovog bio je još jedan sastanak, kako saznajemo, u prostorijama Demokratskog fronta. Pojedini konstituenti vlasti izricito zahtijevaju da se prvo potpise koalicioni sporazum o raspodjeli funkcija i obaveza vršenja vlasti pa tek onda udje u izbor funkcionera.

image
- DAN
image
- DAN
image

Rakčević

- DAN
image

Pejović

- DAN
image

Čađenović

- DAN
image

Čarapić

- DAN
image

Šaranović

- DAN
image

Borovinić Bojović

- DAN
image

Branka Bošnjak

- DAN
image
- DAN
image
- DAN

Četiri partije imaju kostur sporazuma u kome je na čelu grada gradonačelnica u ime Pokreta Evropa sad Olivera Injac, a predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinic Bojović, ispred Demokratskog fronta.

Očekuje se da danas, kako je najavio, Ivan Vuković podnese ostavku na funkciju gradonacelnika čime se otvara potreba da se nova vlast sto hitnije izabere novog gradonacelnik kako se ne bi pojavili problemi u funkcionisanju sistema Glavnog grada.

Uskoro opširnije...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:42