Не знају се границе Матагужа / - Архива
15/06/2021 u 10:05 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Не знају територију Зете, а процјењују одрживост

Општина Голубовци расписала тендер за избор понуђача који ће радити студију оправданости самосталности, одборници сматрају да не може бити реална

Општина у оквиру Главног града - Голубовци направила је први корак ка могућој самосталности расписивањем тендера за одабир најповољнијег понуђача који ће радити студију оправданости територијалне промјене, а ту анализу спремни су да плате 15.000 еура. Тендер је расписан 11. јуна, а отварања понуда заказано је за 17. јун, док је рок за доношење одлуке десет дана. У тендеру се наводи да је рок за израду нацрта студије оправданости 60 календарских дана од дана закључења уговора, док се финална верзија мора завршити за 90 дана од дана потписивања уговора. Општина ће најповољнијем понуђачу услуге платити у року од 30 дана од дана објављивања финалне верзије студије и достављене фактуре.

– Студија оправданости мора саджати увод, анализу постојећег стања, анализу фискалног капацитета, параметре могућег развоја. Постојеће стање подручја оцјењује се на основу анализе података о саобраћају, установама, индустрији, пољопривреди, трговини, туризму и инфраструктури. Анализа фискалног капацитета треба да прикаже податке о изворима прихода из којих ће се финансирати подручје, као и процијењени фискални капацитет по становнику. Параметри могућег развоја треба да прикажу могућност развоја у областима индустријске производње, туризма, пољопривреде... – пише у тендеру.

Лука Крстовић, шеф клуба одборника Демократа у Скупштини општине Голубовци, указује да је тендер за израду елабората расписан без консултациjа са комисиjом коjа треба да прати његову израду.

– Већ jе на самом почетку направљена грешка. Суштина елабората о економскоj оправданости jе да покаже тренутне и будуће проходе и расходе општине Зета. Вjеродостоjну слику имаћемо само ако буде обрађено и анализирано све оно што носи економски потенциjал овог простора. Већ ту се налазимо у колизиjи, jер елаборат неће третирати четвртину териториjе коjа се сматра зетском. Сваки детаљ везан за елаборат и његову израду мора бити презентован jавности, jер jе одрживост будуће општине есенциjално питање. Потребно jе да добиjемо истину, а не жеље и маштариjе – сматра Крстовић.

Он истиче да је у Зети сада стање такво да, када грађанин у неком привредном обjекту потроши 10 или 100 еура, од тог износа Општини Голубовци не иде нити један цент.

– То jе заоставштина ДПС-а коjи за 15 година ниjе установио механизме приливне стране буџета, као што то имаjу све друге општине. Њихова жеља и тада, а и сада jе да Зета вегетира на рачун Главног града. Наша визиjа jе да Зета буде просперитетна и богата, и да на нивоу пуноправне општине има плодоносну сарадњу са Главним градом и другим општинама у Црноj Гори –истиче Крстовић.

Одборник ДНП-а Веско Рашовић не очекује да ће студија показати реално стање.

– Све зависи од процјене ДПС-а да ли ће моћи да надокнаде оних 4.000 гласова које су у мањку. Ако буду могли да их надокнаде куповином гласова као кроз „Коверту“ Зета неће добити самосталност. Због тога сматрам да ће студија бити нереална. Прије свега како ће да раде студију која треба да покаже право стање када немамо дефинисане границе. Зета би могла да опстане као самостална општина. Имамо велико богатство које Главни град сада покушава да искористи, дајући у закуп или продајући парцеле на нашој територији. Није подијељен ни онај дио између Матагужа и Општине Тузи, нити се зна гдје је граница. Колико сам упознат аеродром је на нашој територији па су га намјерно преименовали у аеродром Подгорица. Сада само Главни град од Зете има користи – каже Рашовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:36