Бољи напон имаће Горњи Вранићи, Горња Горица и Доњи Кокоти / -CEDIS
26/12/2022 u 10:10 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nelegalna gradnja "obara" napon

Problem u napaјanju zbog nelegale gradnje imaјu naselja Kakricka gora, Momišići-Malo brdo, Gornji Vranići, Gornja Gorica, Donji Kokti i Zelenika, kažu iz CEDIS-a

Naselja gdje su izraženi problemi u napajanju uzrokovani nelegalnom gradnjom, a to su Kakricka gora, Momišići-Malo brdo, Gornji Vranići, Gornja Gorica, Donji Kokti i Zelenika, saopštili su iz CEDIS-a. Za neka od ovih naselja predviđene su investiciјe koјe će obezbiјediti kvalitetniјe napaјanje električnom energiјom.

– Investicionim planovima predviđena je gradnja sedam objekata naponskog nivoa 10/0,4 kV za ova područja, od kojih su za tri objekta u naseljima Gornji Vranići, Gornja Gorica i Donji Kokoti u toku postupci rješavanja imovinsko-pravnih odnosa – kazali su iz CEDIS-a.

Oni navode da su u prethodnom periodu realizovani, a i da su aktuelni investicioni projekti milionske vrijednosti, na urbanom i ruralnom području gotovo svih crnogorskih opština.

– Međutim, prilikom ocjenjivanja kvaliteta napajanja, treba imati u vidu prije svega da je elektrodistributivna infrastruktura na područjima koja prate prostorno-plansku dokumentaciju u dobrom stanju i da se kvalitet napajanja kreće u propisanim okvirima. Dakle, u urbanim zonama i naseljima koja su građena u skladu sa DUP-om variranje napona je veoma rijetko, a mreža i objekti kapaciteta potrebnog za sigurno napajanje korisnika. Na područjima gdje gradnja ne prati plansku dokumentaciju, objekti se samoinicijativno i mimo propisa priključuju na mrežu, čime se zatečena mreža opterećuje preko projektovanih limita, što za posledicu ima oscilacije u naponu i prekide u napajanju – kažu iz CEDIS-a.

Iz ove kompaniјe navode da ulažu značajan napor i sredstva kako bi unaprijedili kvalitet napajanja na područjima zahvaćenim nelegalnom gradnjom. Međutim, kako kažu, svi procesi u tim oblastima su složeni i dugotrajni i zahtijevaju kontinuiranu sistemsku podršku i posvećenost nadležnih institucija od kojih zavisi i dinamika.

– Ograničenja koja utiču na planiranu dinamiku realizacije investicija se, prije svega, tiču obezbjeđivanja obimne dokumentacije, naročito na područjima koja nisu u zahvatu planskih dokumenata, a gdje je neophodan razvoj elektroenergetske infrastrukture. Takođe, jedan od dominantnih problema je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u cilju obezbjeđivanja lokacija za izgradnju elektroenergetskih objekata. Nastavićemo i u narednom periodu sa intenzivnim aktivnostima u cilju stvaranja optimalnih uslova za realizaciju investicija i obezbjeđivanja kvalitetnog napajanja za sve korisnike – ističu iz CEDIS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 01:49