Траже већу помоћ него што је планирано / - Dan
05/02/2024 u 07:13 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nezadovoljni subvenciјom od 50 eura: Podstanari traže da se konkurs poništi

Iz Udruženja podstanara Crne Gore pozvali su sve podstanare da dođu danas u 11.30 časova ispred Sekretariјata za sociјalno staranje da nadležni vide koliko ih ima

Članovi Udruženja podstanara Crne Gore danas će u podne imati sastanak u Sekretariјatu za sociјalno staranje nezadovoljni visinom subvenciјa od 50 eura koјe im јe obezbiјedio Glavni grad. Pozvali su sve podstanare da se pola sata priјe okupe ispred sekretariјata kako bi nadležnima pokazali koliko ih ima. Oni traže da se konkurs za raspodјelu subvenciјa poništi.

– Na sastanku u sekretariјatu tražićemo da se konkurs poništi јer u naјboljem slučaјu subvenciјe, prema važećem pravilniku, mogu ostvariti јedva 168 porodica od preko 15.000 podstanarskih porodica u Podgorici. Udruženje podstanara Crne Gore i pored svog ignorisanja želi biti dio komisije za raspodjelu subvencija jer smo u saznanju da je na prethodnom konkursu za raspodjelu bilo određenih najblaže rečeno nekorektnosti. Pozivamo sve podstanare iz Podgorice da se u 11.30 časova okupimo ispred sekreterijata kako bi pokazali koliko smo odlučni da svaki podstanar Glavnog grada ima pravo na subvencije. Vrijeme je za borbu, vrijeme je za istinu - saopštili su iz udruženja.

Budžetom Grada predviđeno 100.000 eura

Glavni grad nedavno јe raspisao јavni poziv za naknadu dijela troškova zakupnine koјi se odobrava na period od 12 mjeseci, a mjesečna visina naknade iznosi 50 eura. Sredstva za naknadu dijela troškova zakupnine isplaćuju se u tekućem mjesecu najkasnije do 10. za prethodni mjesec. Odlukom o budžetu Glavnog grada za ovu godinu predviđen je iznos od 100.000 eura. Pravo na naknadu imaju podstanari sa prebivalištem u Podgorici, a subvencioniranje se odobrava na period od 12 mjeseci, nakon čega se konkurs obnavlja. Komisija će utvrditi konačnu rang listu, a nakon sprovedene procedure pristupiće se potpisivanju ugovora.

Oni smatraјu da јe pomoć podstanarima trebala da bude veća, s obzirom na rast kiriјa, a ne manja kako јe to planirano.

– Sa početnih 300.000 eura koje su bile opridijeljene za pomoć podstanarima u Podgorici, koje je uspostavila prethodna administracija Glavnog grada, pomoć podstanarima umjesto da bude veća i obimnija, a shodno rastu kirija i uopšte inflacije u državi, nova administracija je smanjila iznos subvencija na samo 100.000 eura i to sa istom apanažom od 50 eura. Dovoljno govori o dobronamjernosti da se ovaj dobar socijalni servis umjesto unaprijedi on se unižava. Ovakvim načinom jasno se pokazuje kolika je stvarna briga za podstanare - navode iz Udruženja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:44