Ник Ђељошај / - Архива
22/09/2021 u 08:13 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ник Ђељошај инсистира да Тузи и Подгорицу разграничи арбитража

Очекуjем да са новим представником Владе организуjем први и задњи састанак, и да одлучимо да арбитражна комисиjа подиjели заjедничку имовину која се сва води на Главни град, каже Ђељошај

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија у Организационом одбору за стварање услова за почетак рада новоосноване општине Тузи у будуће ће представљати Милијана Вукотић Јелушић, в.д. генералне директорице Директората за ефикасну имплементацију добре јавне управе. Она је на ту функцију замијенила Јадранку Вукчевић, која је у овом радном тијелу била предсједник, а којој је престао мандат генераклнед директорице Диретората за локалну самоуправу. Да је дошло до промјене у одбору министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић обавијестила је Фадиља Кајошаја, предсједника Скупштине општине Тузи тражећи формалну измјену Одлуке о формирању Организационог одбора за стварање услова за почетак новоосноване општине Тузи.

– Користим прилику да вас информишем да је Јадранки Вукчевић, чланици Организационог одбора за стварање услова за почетак рада новоосноване општине Тузи од 8. априла 2021. године престао је мандат генералне директорице Директората за локалну самоуправу. С тим у вези, овим путем упућујем иницијативу за измјену Одлуке о формирању Организационог одбора за стварање услова за почетак новоосноване општине Тузи, те обавјештавам да ће Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија у ово радно тијело представљати Милијана Вукотић Јелушић, в.д. генерална директорица Директората за ефикасну имплементацију добре јавне управе – пише у допису Тамаре Срзентић.

Из Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија саопштили су да је чланом 39 Закона о териториjалног организациjи Црне Горе прописано да Скупштина општине, у овом случаjу Главног града, ради стварања услова за почетак рада новоосноване општине образуjе организациони одбор. Они истичу да одбор чине по три представника општине у коjоj jе дошло до териториjалне промjене и новоосноване општине и jедан представник министарства.

– С тим у вези, Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа jе одмах по именовању в.д. директорице Директората за ефикасну имплементациjу добре jавне управе, Милиjане Вукотић Jелушић, упутио инициjативу Скупштини Главног града за измjену Одлуке о формирању Организационог одбора за стварање услова за почетак рада новоосноване општине Тузи. Када се буде завршила процедура именовања, информисаћемо Вас о будућим активностима – кажу из министарства.

Општина Тузи припремила је измијењену одлуку о формирању одбора која ће се пред одборницима парламента наћи 28. септембра. У одлуци је измијењен само члан који се односи на представника министарства. У образложењу се наводи да она ступа на снагу наредног дана од дана обjављивања у Службеном листу Црне Горе.

Предсједник Општине Тузи Ник Ђељошај каже да су коначно имали реакциjу Владе да измиjени комисиjу.

– Рад комисије jе блокирала сада већ бивша предствница Владе Jадранка Вукчевић коjа jе радила по упутима Миомира Jакшића у настојању да сприjече функсионисање општине Тузи. На срећу грађана Малесиjе, не само да смо успjели да се одбранимо од саботаже, него смо успjели да развиjамо Малесиjу. Очекуjем да са новим представником Владе организуjем први и задњи састанак, да донесемо одлуку да арбитражна комисиjа подиjели заjедничку имовину коjу смо заjедно стекли, а води се на Главни град, било гдjе да се налази. Пописаће се комплетна имовина, коjа jе заjедничка и процентуално према томе колико jе грађана општине Тузи и териториjа извући проценат колико нам припада. На основу буџета коjи реализуjемо, значи званичних података, ми смо сваке године губили односно учествовали у развоjу Главног града са пет до шест милиона еура, нећемо дозволити да зноj наших предака неко злоупотреби и присвоjи – казао је Ђељошај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:06