/ -FOTO: ARHIVA
16/08/2021 u 07:14 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нико не зна гдје је плаћена документација за изградњу Медицинске школе у Подгорици

Утврђене бројне нелогичности у јавним набавкама

Вршилац дужности ЈПУ "Ђина Врбица" Бојана Разић након преузимања функције установила је да се не зна гдје је плаћена документација за израду пројекта Медицинске школе.

Ту информацију доставила је Министарству просвјете, науке, културе и спорта кроз Информацију о реализованим јавним набавкама установе за период од 2017. до 2020. године.

У том периоду установом је руководио Вук Станишић.

У овој информацији Разић се осврнула на јавне набавке које је установа расписивала од 2017. до 2020. године, а за које је дошла до документације.

– Немамо информацију гдје се тачно налази плаћена документација за израду главног пројекта адаптације простора гдје је била смјештена Медицинска школа у кругу КЦЦГ и шта се тачно десило с реализацијом овог пројекта. Пројекат је израдио Урби.Про. Немамо податке о спроведеном поступку набавке регистрације и прања возила вриједности око 6.000 еура. Закључен је уговор за поправку и одржавање службених возила са предузећем Еко Бластинг, а није испоштовано начело конкуренције – пише у документу.

У информацији је констатовано и да нијесу дошли до податка о разматраним алтернативама када је у питању закуп просторија за вртић "Љубовић".

– Са физичким лицем закључен је уговор о закупу пословног простора за потребе отварања вртића "Љубовић". Спроведена је хитна набавка и закључен је уговор на три године. Мјесечна закупнина износи 2.000, а укупна 72.000 еура. Мјесечна закупнина је висока имајући у виду неадекватну локацију и уобичајену цијену по којој се креће закуп.Државна ревизорска институција је указала на незаконитости у спровођењу поступка набавке закупа пословног простора за потребе вртића "Љубовић" – пише у информацији.

Констатовано је и то да дјецу за новогодишње празнике није фотографисала фото-радња, већ фирма регистрована као фотокопирница.

– Прегледом документације за 2019. годину уочили смо да изабрани извршилац услуга "А&Х" није регистрован за обављање фотографсјке дјелатности, већ се ради о копирници. Нема извјештаја о реализованом послу – пише у информацији.

У извјештају су навели и да је ДРИ 2. марта ове године указала на кршење начела конкуренције будући да је у поступцима који су били обухваћени ревизијом, најчешће радови, указала на постојање само једног понуђача у поступку набавке и на цијепање предмета набавке с намјером избјегавања примјене законом прописаних поступака. Указано је и на незаконитости у спровођењу поступка набавке закупа пословног простора за потребе вртића "Љубовић". Они наводе и да су уговори са добављачима хране који су потписани 2019. године истекли, као и да је укупна потрошња по овим уговорима већа од уговорене.

– Дугови према овим добављачима су велики што је нејасно, будући да се износ накнаде који плаћају родитељи за коришћење услуга примарно односи на исхрану дјеце и на остале услове боравка. Претпоставка је да су средства од уплата родитеља усмјеравана према другим неприоритетним активностима, радовима, судским трошковима, ангажовања адвоката, комуналије – пише у извјештају.

У документу се наводи да је укупна вриједност која је плаћена добављачима за опрему и дидактичка средства око 200.000 еура. Такође, такстативно се наводе фирме које су искључиво радиле грађевинске радове на објектима.

– Истичемо да је службеник за јавне набавке који је био ангажован 2020. године пријавио бившем директору да су му нестали регистратори са одређеним набавкама, тако да нијесмо у могућноисти да остваримо потпуни увид у податке из 2020. године. Стога ћемо настојати да прегледамо анализичке картице за 2020. годину. Било је потребно пријавити надлежним органима нестанак службене документације јавних набавки – пише у информацији.

Вук Станишић јуче није одговарао на телефонске позиве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:15