Вуковић на састанку / - фото: Подгорица.ме
14/09/2021 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка пружа снажну подршку Црноj Гори на европском путу

Осврћући се на озбиљне политичке изазове градоначелник Вуковић jе казао да, Црна Гора бира да ли ће се вратити тамо гдjе jе била приjе 30 година или ће наставити процес сазриjевања и постати дио Европске униjе

Градоначелник Главног града Иван Вуковић састао се са њ.Е. др Штефаном Холтхоф-Фертнером, министром за савезне и европске послове савезне покраjине Сjеверна Раjна – ВестфалиjаСР њемачке, коjи jе био у пратњи Њ.Е. Робера Вебера, амбасадора СР њемачке у Црноj Гори, и сарадника.

Делегациjе СР њемачке и Главног града исказале су задовољство због уприличеног сусрета, те истакле значаjинтензивирања комуникациjе и унапређења сарадње. Градоначелник jе том приликом казао да jе и сам тренутак у ком се ова посjета дешава од изузетне важности за Црну Гору, али и регион. 

Црна Гора се тренутно суочава са здравственом кризом изазваном епидемиjом корона вируса, а наше друштво са озбиљним политичким изазовима. Градоначелник Вуковић jе казао да, у том смислу, Црна Гора бира да ли ће се вратити тамо гдjе jе била приjе 30 година или ће наставити процес сазриjавања, демократизациjе и, у коначном, постати дио Европске униjе.

– Прво карактеришу нестабилност, политичка и друштвена регресиjа уз деструктивно дjеловање оних снаге коjе не желе напредак и просперитет Црне Горе. Међутим, сигуран сам да апсолутна већина грађана Црне Горе у потпуности прихвата европски систем вриjедности и жели успjешан наставак интеграционог пута. На том путу, не само Црноj Гори, већ Западном Балкану у цjелини,потребно jе поjачано присуство и снажна подршка наших њемачких приjатеља, као и осталих европских партнера. – казао jе Вуковић.

Министар др Штефан Холтхоф-Фертнер казао jе да Европска Униjа има жељу, али и обавеза да помогне Западном Балкану да сачува љепоту разноликости и богатство различитости коjе га красе, те да сам процес интеграциjа ових земаља треба додатно оснажити и убрзати и у, том смислу, Црна Гора има пуну подршку њемачке. Министар jе афирмисао потребу интензивниjег и снажниjег присуства европских партнера на подручjу Западног Балкана, као врло ефикасног механизма за успjешно превазилажење изазова, како историjских, тако и оних коjе намећу савремене околности, а са коjим се суочава готово читав свиjет.

Амбасадор Вебер похвалио jе досадашње активности у области стварања повољног пословног амбиjента у главном граду те казао да њемачки инвеститори показуjу значаjно интересовање за улагања на териториjи Подгорице, и да га то посебно радуjе.

– Ваше знање, те размjена искустава, али и потенциjалне инвестициjео коjима говорите биће од изузетног значаjа за наш град и државу у цjелини, а ваша радна етика увиjек нам служи као добар примjер.– закључио jе Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:15