Илустрација / - Архива
12/07/2021 u 07:50 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова одлука о мјесним заједницама: Сухих да именује 39 в.д. секретара

Нова одлука о мjесним заjедницама jе ништа друго сем гомилање партиjских кадрова из редова ДПС-а за потребе парламентарне већине у граду, а не за потребе грађана, каже Јанко Крстовић (Демократе)

Ступила је на снагу нова одлука о мјесним заједница чиме су се стекли услови да се крене у формирање савјета 39 МЗ. Нови пропис Главног града усвојен је 30. јуна на сједници Скупштине Главног града, а објављен је у Службеном листу Црне Горе у петак, 9. јула. Одлука прописује да се савјет мјесне заједнице убудуће неће бирати на збору грађана већ ће за њихово именовање бити задужено скупштинско радно тиjело - одбор за избор и именовање. Предвиђено је да савjет МЗ има пет чланова, од којих по jедног за именовање предлаже градоначелник, клуб одборника из реда власти, затим клуб одборника са наjвећим броjем одборника из реда опозициjе, док два члана именуjе радно тиjело Скупштине надлежно за избор и именовања након спроведеног поступка за именовање.

Предсједник одбора за избор и именовање у чијој надлежности је именовање савјета мјесних заједница Михаило Анђушић објашњава како ће тећи процедура.

image

Михаило Анђушић

Фото: Лазар Ружић

– Први корак коjи слиjеди jесте одређивање в.д. секретара мjесних заjедница, што jе надлежност предсjедника Скупштине, а све у циљу што скориjег почетка функционисања мjесних заjедница. Након тога иде фаза избора органа у пуном мандату (секретари и савjет мjесне заjеднице), у складу са поступком коjи jе утврђен одлуком о мјесним заједницама. Имаjући у виду чињеницу да ће оваj поступак траjати одређени временски период, наjвише из разлога што jе, између осталог, потребно прибавити предлоге за именовање чланова савjета од стране градоначелника и клубова одборника, као и спровести поступак по jавном позиву за избор два члана савjета, искористиће се могућност из прелазних одредби, тачниjе члана 43. став 1. одлуке, да предсjедник скупштине одреди в.д секретара. У сваком случаjу, основни циљ jесте да се тренутна ситуациjа превазиђе и да се што приjе успоставе покидане везе између локалне управе и грађана, ради што квалитетниjег остваривања њихових права – наводи Анђушић.
Нова одлука о мjесним заjедницама jе ништа друго сем гомилање партиjских кадрова из редова ДПС-а за потребе парламентарне већине у граду а не за потребе самих грађана, оцијенио је Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа у Скупштини Главног града.

image

Јанко Крстовић

фото: Срђа Бољевић

–Одборнички клуб Демократске Црне Горе jе у претходном периоду оспорио тада важећу одлуку о мjесним заjедницама пред надлежним Управним и Уставним судовима jер смо сматрали, а сматрамо и даље да грађани, сами требаjу бирати своjе представнике у мjесним одборима а да то не чине политичке партиjе, jер само на таj начим ћемо свести централизациjу моћи на наjмањи могући ниво. Грађани требаjу о свему сами да се питаjу, а самим тим и о делегирању своjих комшиjа. Безброj пута до сада смо чули да су мjесне заjеднице пунктови ДПС- а и коалициjе око њих за потребе изборних кампања и само ради тога. То jе засигурно лош пут коjим треба да се иде када су у питању интереси грађана. Одборнички клуб Демократа као наjjачи одборнички клуб из парламентарне мањине неће делегирати своjе чланове у одборима мjесних заjедница jер нисмо никада и никада нећемо ни бити ДПС и нећемо ићи њиховим политичким корацима. Нама су интереси грађана на првом мjесту – поручује Јанко Крстовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:34