Размијенили искуства / -Архива
15/05/2022 u 16:58 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежен међународни дан особа са целијакијом: Слатко дружење без глутена

Шта је целијакија, како се препознаје, те која се исхрана мора користити, прилику да чују имали су родитељи на дружењу које је организовала Невладина организација Целијакија.

Слатко дружење, на којем су се могли дегистурати производи без глутена, али и размјењивати рецепти и искуства, организовано је поводом Међународног дана особа са целиjакиjом.

Предсједница НВО Целијакија Валентина Пиперовић је навела да кроз дружења желе да шире свијест о целијакији.

– Дијете без глутена подразумијева веома добар одабир намјерница. Намирнице без глутена су 17 одсто скупље од намирница које га садрже. Кроз ова окупљања желимо да што више људи чује за целијакију јер на тај начин ширимо свијест обољелих као и чланова њихове породице. Дружење се претвори у размјену искустава које је нама најкорисније – навела је Пиперовић.

Педијатар гастроентеролог ИБД КЦЦГ др Веселинка Лола Ђуришић наводи да је целијакија обољење које и дан данас интригира љекаре и родитеље.

– Ово је дио посла којим се ја бавим и саставни дио онога што један љекар треба да уради у друштву, не само да лијечи него и савјетује. Радом у удружењу испуњавам ту неку људску обавезу али и неку емотивну потребу да људи добију што више информација о целијакији. Целијакија је камелеонска болест која има више лица и јавља се уколико пацијенти имају неку генетску предиспозицију и уколико имају контакт, најчешће са вирусним инфекцијама. У том смислу би била корисна вакцинација против ротавируса коју ми у Црној Гори немамо ни у факултативном облику али би значајно умањила оболијевање дјеце. Тешко можемо да спријечимо целијакију али је можемо на вријеме препознати. Треба пратити развој дјетета код изабраног љекара. Морате два пута годишње мјерити дијете његову тјелесми масу и висину – поручује др Ђуришић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:41