21/03/2022 u 12:55 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежено 80 година од погибије Народног хероја Буда Томовића

Делегације СОБНОР-а и ОБНОРА-а Подгорица, Данилограда и Зете јуче су положиле цвијеће на спомен бисту револуционара и народног хероја Буда Томовића, поводом 80. година од његове погибије.

 Како је истакао пресједник СОБНОРА- а Црне Горе Радојица Радојевић, окупили су се да би се поклонили борцу за слободу, правду и људско достојанство.

– Спомен биста народног хероја Буда Томовића је откривена у октобру 1959. године. Обиљежавамо болан дан 20. март 1942. године, када је од стране непријатељских рафала, мучки убијен из засједе наш Будо у мјесту Црквине код Колашина, док је обилазио своје јединице са којима је учествовао у Народно ослободилачкој борби. Будови посмртни остаци су 13. јула 1957. године пренијети из цркве и сахрањени на Горици, гдје су и остали посмртни остаци народних хероја – навео је Радојевић.

Народни херој Будо Томивић био је један од пет уредника листа "Глас Црне Горе", који је тада покренут у Подгорици.

– Наша је трајна обавеза и најмање што можемо да урадимо да никада не заборавимо, оне који су своје животе уградили за слободу нашег града и домовине. Надамо се да ће часни и јуначки живот народног хероја Буда Томовића, бити узор младим генерацијама и нараштајима, а ова спомен биста ће на овом мјесту вјечито остати да нас на то посјећа – рекао је Радојевић.

Радојевић наjоштриjе осуђуjе скрнављење споменика.

– Данас живимо у времену када поjединци и групе покушаваjу да негираjу лик и дjела другова и другарица учесника НОР-а и револуциjе, а тиме и негираjу нашу славну антифашистичку прошлост. Оштро дижемо глас и осуђуjемо скрнављење споменика и спомен обиљежја – истакао је Радојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:41