/ -
05/07/2022 u 10:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukoviću novi mandat na mjestu gradonačelnika od 1. avgusta

Mandat može da prestane samo po sili zakona, ili podnošenjem ostavke ili uvođenja prinudne uprave. Ulazimo u nelegalan izbor gradonačelnika, nije ustavno, jer se ništa od toga nije desilo, rekao je Ranko MIlić (DF)

Potpredsjednik DPS-a i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, voljom većine u Skupštini Glavnog grada, dobio je novi mandat za vođenje Grada koji počinje da teče 1. avgusta. Vuković je u mandatu gradonačelnika do 31. jula na osnovu glasanja iste ove Skupštine ali prije četiri godine. Odbornicima Skupštine Glavnog grada mandat koji su dobili na izborima prije četiri godine ističe 6. jula, a onda je promjenom zakona, čiju ustavnost osporavaju brojni pravnici, produžen. Ovo je potpuno nova političko pravna situacija koju različito tumače svi akteri počev od parlamentarne većine na državnom nivou koja je i odlučila da se izbori odlože i produže mandati lokalnim skupština pa do Ministarstva javne uprave koje je u tumačenju reklo da tu nema ništa sporno. Opozicija u lokalnom parlamentu jasno je rekla da se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju jer se vlast bira isključivo na izborima.   

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković položio je zakletvu poručujući da će nastaviti da grad razvijaju. 

– Naša legitimacija, pred vama, i ukupnom javnošću našeg grada su novi bulevari i dva nova mosta na Morači, novi autobusi, 170 kilometara vodovoda, 140 kilometara puteva, 27 kilometara mreže fekalne kanalizacije, 80 odsto savremene led rasvjete, 200.000 kvadrata novih zelenih površina, 13 novih parkova i novo šetalište uz Moraču, 42 dječja igrališta, 66 sportskih poligona, uređene fasade na 130 zgrada, gradska televizija, radio i portal, novi socijalni servisi, novi kulturni život grada, i novi život centra grada, novo gradsko groblje i 4. sanitarna kada, 16 miliona eura ulaganja u opremu naših privrednih društava, i desetine miliona eura investicija u prijeko potrebna nova radna mjesta u Podgorici.  Opšta je ocjena da Podgorica nikada nije bila ljepša, uređenija, modernija, evropskija. Moja ocjena je da nijesmo završili posao... i nećemo završiti posao sve dok se u svim djelovima Podgorice ne bude živjelo evropskim kvalitetom života. Uvjeren sam da je to moguće – poručio je Vuković.

Vukovića je na tajnom glasanju podržalo je 34 odbornika DPS-a, BS-a, LP-a i SD-a. Odbornici Demokrata i Demokratskog fronta u 10:54 časova napustili su sjednicu Skupštine Glavnog grada jer sa dnevnog reda nije povučena tačka o izboru Vukovića za gradonačelnika Podgorice. Na početku sjednice Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada, je konstatovao da su odsustvo sa sjednice najavili odbornici URA Luka Rakčević, Milena Vuković Sekulović i Jasna Gajević, odbornici SNP-a Radmila Čagorović i Bogdan Božović, Prelja Ujkaj (AA), Čel Ismailisufi (DF), kao i odbornici Demokrata Marija Pavićević i Radmila Popović.

Tokom utvrđivanja dnevnog reda Janko Krstović, šef kluba odbornika Demokrata, je tražio da se sa dnevnog reda povuče odluka o izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika.

– Sigurni smo da Vuković nije podnio ostavku, vidimo da je živ, zdrav i dalje loš gradonačelnik. Dolazimo do pravne hajdučije koju DPS pokušava izvesti nakon lošeg plana za raspisivanje odnosno neraspisivanje izbora. Nema te tačke zakona na koju se vi morate pozvati da bi se tačka svrtstala na dnevni red. Jedino je to da mora podnijeti ostavku.  Mi u ovom  trenutku imamo gradonačelnika, a biramo novog. Ovo je izbor gradonačelnika, a ne reizbor.  Želimo da sklonite tačku sa dnevnog reda– rekao je Krstović.

Saglasnost za kredit za kupovinu autobusa

Glavni grad će se zadužiti četiri miliona eura za kupovinu novih autobusa, odlučili su odbornici. Sekretarka za finansije Snežana Popović je navela da Glavni grad je već duže vrijeme radi na modernizaciji svih vidova javnog prevoza.

– Ova odluka je nastavak aktivnosti koje Glavni grad preuzima u tom pravcu. Kreditno se zadužujemo kod NLB banke – rekla je Popović.

Mihailo Anđušić ocijenio je da je u pitanju još jedno od realizovanih obećanja iz izbornog programa iz 2018. godine.

Odbornik Demokratskog fronta Ranko Milić je naveo da je saglasan sa Krstovićem.  

– Mandat može da prestane samo po sili zakona, ili podnošenjem ostavke ili uvođenja prinudne uprave. Ulazimo u nelegalan izbor gradonačelnika, nije ustavno, jer se ništa od toga nije desilo. Ne treba biti pravnik da bi se znalo da kršimo zakon. Mandat Skupštine Glavnog grada ističe sjutra, a mogli smo ga produžuti samo u Skupštini Crne Gore. To nije urađeno. Ne čudim se vama što ovo radite, vi radite to da bi spašavali sebe. S obzirom na to da je ovo neustavno, odbornički klub DF-a  neće učestvovati u daljem radu. Imam animozitet prema kršenju zakona – rekao je Milić.

Sekretar Skupštine Glavnog grada Veselin Vukčević objasnio je da će se odluka početi primjenjivati od 1. avgsuta, dan nakon isteka mandata. 

–Da li je predsjednik imao pravo da kandiduje ovu tačku za danasju sjednicu, apsolutno jeste0 rekao je Vukčević.

Šef kluba odbornika DPS-a Mihailo Anđušić je pozvao da se poštuje poslovnik.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković je pozvao Suhiha da ne dozvoli da se ne urušava i ponižava Skupština Glavnog grada.

– Po prvi put se dešava da ista odbornička većina bira istog gradonačelnika. Jeste li izmijenili Ustav Crne Gore? U članu 2 stav 3 Ustava kaže da se ne može se uspostaviti vlast koja nije  proistekla iz slobodne volje građana u skladu sa zakonom. Predlažem da skinete tačku sa dnevnog reda. Nemojte Vukoviću da se brukate, odradite mandat do kraja, pa će vas građani birati – poručio je Vuković.

Kako sa dnevnog reda nije povučena odluka o izvoru gradonačelnika, Janko Krstović je poručio da oni poštuju Skupštinu Glavnog grada, državu, te da neće učestvovati u pravnoj hajdučuji, zbog čega napuštaju zasijedanje.

Obrazlažujući predlog za gradonačelnika Podgorice, Mihailo Anđušić je rekao da ga za ovu funkciju predlažu odlični rezultati postignuti  u svakoj oblasti.

- Zahvaljujući posvećenom radu Ivana Vukovića u prethodnom mandatu, od 31. jula 2018. godine, značajno je unaprijeđen kvalitet života u Podgorici. Glavni grad je danas stabilan finansijski sistem, sa unaprijeđenimuslovima za funkcionisanje svih službi, organa i privrednih društava, uredno izvršenim obavezama. Priznanje za takav rad i rezultate stiglo je u vidu višemilionskih bespovratnih sredstava  Evrospke unije, dodijeljenih za sprovođenje druge faze projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Grad se razvija ravnomjerno, u svim njegovim djelovima realozuju se brojni projekti, u skladu sa sugestijama građana – kazao je Anđušić. 

Odbornica DPS-a Tijana Vidaković ocijenila je da je radosna što će biti u prilici da daju mogućnost da se Podgorica i dalje razvija ravnomjerno. Njen partijski kolega Nermin Abdić rekao je Podgorica u svakom dijelu grada za primjer, bez onim nedobronamjernim građanima koji ne žele da vide kako se razvija.

–Ivan Vuković je primjer čovjeka, neko ko umije da sasluša i najmlađe i najstarije sugrađane, da voli svoj grad. On to zaslužuje u svakom smislu – rekao je Abdić.

Šef kluba odbornika SD -a Boris Mugoša se bazirao na rezultate u prethodnom periodu.

–Važne su i tih 170 kilometara vodovodne mreže, i 27 kilometara kanalizacione mreže, i novi putevi. Mene interesuju drugi segmenti a to su oblast socijale i kulture. Važni su i taktilne staze, i Dječja kuća i kartica prednosti, i kartica za penzionere. Imamo neke stvare na kojima treba da se ponosima ali i da radimo da bi se ponosili – naveo je Mugoša.

Inače, Vuković će za gradonačelnika Podgorice biti izabran samo dan prije isteka mandata odbornicima u gradskom parlamentu koji su zaslužili na lokalnim izborima 27. maja 2018. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:27