/ foto: ivan petrović
11/09/2023 u 07:40 h
Nataša SpajićNataša Spajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od 1. januara skuplja voda u Podgorici

"Start" na računima biće veći za 16,21 odsto, dok će se varijabilni dio cijene usluge za javno vodosnabdijevanje za fizička lica povećati za 24,23 odsto, a za pravna lica smanjiti za 7,01 odsto

Preduzeće Vodovod i kanalizacija od 1. januara naredne godine obračunavaće utrošak vode po novom cjenovniku po kojem će voda biti skuplja. Vršilac dužnosti direktora preduzeća preduzeća Ratko Vujović za "Dan" navodi da su saglasnost na novi cjenovnik dobili od Regulatorne agencije za energetiku, te da su predložene cijene upućene Sekretarijatu za komunalne poslove na dalju proceduru.

– Cijene za regulisane komunalne djelatnosti se shodno zakonu i Metodologiji utvrđuju za svaku regulatornu godinu posebno na osnovu propisanih elemenata. Vodovod i kanalizacija je u zakonski propisanom roku uputilo Regulatornoj agenciji za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti zahtjev sa predlogom cijena usluga za 2024. godinu, na koji je dobijena saglasnost. Nakon dobijene saglasnosti od strane Regulatorne agencije za energetiku društvo je predložene cijene proslijedilo nadležnom Sekretarijatu na dalju proceduru. Usvajanjem cijena od strane Skupštine Glavnog grada one će stupiti na snagu 1. januara 2024. godine –saopštio je Vujović.

Mijenjaće statut preduzeća

Ratko Vujović navodi da je pokrenuta procedura za izmjenu statuta preduzeća.

– Pokrenuta je procedura za izmjenu statuta što će nam otvoriti mogućnost za izmjene akta sistematizacije radnih mjesta. Na 5. septembar 2023. godine ukupno zaposlenih je 572. Ovo društvo nema angažovanih radnika putem Agencije za posredovanje pri zapošljavanju, a zaključena su četiri ugovora o djelu – navodi Vujović.

Vujović objašnjava da će predloženim cijenama doći do povećanja fiksnog dijela za usluge javnog vodosnabdijevanja za 16,21 odsto u odnosu na postojeću cijenu. Ovaj dio cijene koji označava "start" na računima isti je za fizička i pravna lica. Prema cjenovniku za ovu godinu građani za fiksni dio za uslugu javnog vodosnabdijevanja plaćaju 0,8955 eura po kubiku.

– Varijabilni dio cijene usluge za javno vodosnabdijevanje za fizička lica će se povećati za 24,23 odsto, dok će se za pravna lica smanjiti za 7,01 odsto. Za uslugu prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda fiksni dio cijene, koji je isti za fizička i pravna lica, je veći za 40,05 odsto u odnosu na postojeću cijenu, dok se varijabilni dio cijene smanjuje za fizička lica 7,3 odsto, a za pravna lica 30,92 osto. Predložena cijena za uslugu prečišćavanja komunalnih otpadnih voda je ista za fizička i pravna lica i u odnosu na postojeću cijenu je veća za 1,93 odsto – navodi Vujović.

Kolektor pitanje za Glavni grad

Kada će početi gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da li će ono biti izgrađeno na lokaciji protiv koje se bune stanovnici Botuna pitali smo v.d. izvršnog direktora preduzeća. Interesovalo nas je i da li je imao sastanak sa stanovnicima Botuna koji se protive gradnji postrojenja, ali i sa rukovodstvom Opštine Zeta oko rješavanja ovog problema.

– Traženo pitanje je u nadležnosti Glavnog grada – saopštio je Vujović.

V.d. izvršnog direktora Vodovoda Ratko Vujović navodi da preduzeće potražuje 4.046.328 eura po osnovu usluga javnog vodosnabdijevanja, prihvatanja, odvođenja i prečišćavanja komunalnih otpadnih voda. Od toga iznosa dugovanja fizičkih lica su 3.488.893, a pravnih lica 557.435 eura. Kada su u pitanju pravna lica i institucije najveći dužnici su Sportski objekti-tribina koji duguje 88.695, TPC Ražnatović čiji dug iznosi 83.405, dok preduzeće Sportski objekti duguje 70.518 eura. Među dužnicama se nalazi i Glavni grad koji duguje 46.709 kao i Most RR i Kaluđerović Petar od kojih preduzeće potražuje 14.877 eura.

Vujović objašnjava i kolika su dugovanja preduzeća.

– Na 3. jul 2023. godine dug prema dobavljačima je 2.344.214, krediti -dugoročni dio 1.423.079,13 (dospijeva početkom 2027. godine), kratkoročni dio 308.494, dug po osnovu poreza i doprinosa na zarade 735.135, a po osnovu reprograma poreskog potraživanja 239.192 eura. Obaveze po osnovu koncesija za korišćenje i zaštitu voda za 2023. godinu iznose 566.413, a mjesečna rata je 69.758 eura – navodi Vujović.

Gubici na vodovodnoj mreži, kako navodi Vujović, su oko 50 odsto.

–Na tehničke gubitke odlazi od 20 do 25 odsto što je očekivani procenat za potisni vodovodni sistem, dok su ostali gubici komercijalni. Planiramo redovne kontrole vodovodnih šahti i mreže u smislu održavanja sistema i aktivno radimo na tome da smanjimo broj nelegalnih i nasilno priključenih priključaka, kako putem kampanja koje sprovodimo tako i otkrivanjem na terenu – kaže Vujović.

On dodaje da su od početka godine podnijete 23 krivične prijave zbog, kako je naveo, sumnje na krivično djelo krađa usled nasilnog i protivpravnog priključenja na gradsku vodovodnu mrežu.

– Deset krivičnih prijava podneseno je u periodu januar-maj, dok je preostalih 13 krivičnih prijava podneseno u avgustu kao rezultat akcije ovog društva koja je sprovedena od 20. do 31. jula, a u vezi sa kampanjom nelegalnih i neregistrovanih potrošača. Kada je u pitanju sprečavanje nekontrolisane potrošnje vode, pojačaćemo kontrolu na terenu, ažurirati bazu podataka potrošača, sprovesti nove akcije u saradnji sa nadležnim institucijama kako bi otklonili neregularnosti, i medijski upoznali sugrađane o aktivnostima. Na taj način ćemo potrošačima ostaviti prostor da uredno izmire svoje obaveze, prijave eventualne sumnjive radnje pojedinaca, podnesu zahtjeve za promjenu vlasničke strukture nepokretnosti (jer na taj način dolazimo do sigurnog potrošača) kao i da zaključe nove ugovore o vodosnabijevanju koji bi u mnogome spriječili gubitke na mreži, a samom društvu omogućili nesmetano djelovanje i unaprijedili realizaciju naplate utrošene vode – zaključuje Ratko Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 14:55