Чланови Савјета / -Архива
25/09/2021 u 06:28 h
Nataša Spaić, Milica VujisićNataša Spaić, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбијено да се Момиру Булатовићу да улица

Предлог је одбијен јер не испуњава формалне услове. Момир Булатовић преминуо је 2019. године, а да би добио спомен -обиљежје давањем назива улице мора проћи 20 година од смрти. Постоји и изузетак да се рок не рачуна за шта је потребан консезус Савјета и сагласност Владе

Савјет за давање предлога назива насеља, улица и тргова није дао сагласност да у даљу процедуру иде предлог да се једна улица у Подгорици назове по Момиру Булатовићу, некадашњем предсједнику Предсједништва, затим предсједнику Црне Горе и Владе Савезне Републике Југославије, због неиспуњавања формалних услова. Момир Булатовић преминуо је 2019. године, а да би добио спомен -обиљежје тако да једна саобраћајница носи његово име мора проћи 20 година. Постоји и изузетак од овог рока па према правилима по којима ради и одлучује Савјет, као радно тијело Скупштине Главног града, постоји могућност да се за оне предлоге који не испуњавају законски рок, Савјет обрати Влади, а за то је потребно консензус свих чланова. Од 12 чланова колико броји Савјет, сједници јуче нијесу присуствовали Никола Ракочевић (ДПС), Митар Вуковић (Демократе), Зоран Микић (УРА) и Дарко Шуковић. Дакле, до консензуса се није ни покушало доћи.

Предсједник Савјета Владимир Војиновић је саопштио да у предлогу који је достављен за именовање улице није достављен датум смрти Момира Булатовића.

–Јасно је о којој је личности ријеч. Свима је познато да је Булатовић преминуо 2019. године. У овом сазиву ниједно лице, ниједан предлог који се тицао личности није ишао према Влади – рекао је Војиновић.

Без подршке за Петра Матовића

Чланови Савјета нијесу подржали предлог да се дијелу Улице краља Николе врати некадашњи назив Петра Матовића. Петар Матовић је народни херој родом из Пипера и 2.004 године узето му је спомен обиљежје. Такође, није подржан ни предлог да један саобраћајница у граду носи име Френки Наклса, америчког музичког продуцента, али да се преименује назив Улици др Ника Миљанића.

Члан Савјета Хусеин Цено Тузовић саопштио је да би он одмах гласао да се Момиру Булатовићу одмах да улица, али овај предлог законски не испуњава услове.

–Можемо ми чак и да тражимо мишљење Владе јер је кратак период од његове смрти. Ја сам њега упознао у најтежем тренутку за ону нашу државу. Да је могуће, овога момента би дао свој глас да му се додијели улица да он испуњава законске услове. Сјутра може да буде велика реакција на наш Савјет, али нека буде ми поштујемо закон. Мислим да овога момента ни предлог за давање улице Момиру Булатовићу не можемо дати Влади јер је кратак период од његове смрти и ми ни у ком случају немамо шансу да му дамо улицу. Имамо закон који стоји иза нас, не можемо га кршити – рекао је Тузовић.

Да жали што предлог нема прописану временску дистанцу навео је и Ранко Милић, члан Савјета.

–Никад не бих могао да подигнем руку против овог предлога. Момир Булатовић је био толика величина. Његова лична трагедија која је огромна, његова интелигенција заслужује нешто више од попречних малих улица – навео је Милић.

Одборник Демократа Радојица Ивановић саопштио је да су сви знају ко је Момир Булатовић, те колики је допринос дао за политику.

–Без обзира гдје касније ко припадао, сви су цијенили Момира Булатовића. Жао ми је што овај предлог не може у овом тренутку проћи јер бих гласао за њега – рекао је Ивановић.

Предлог је иначе, Савјету стигао од Андрије Мандића, предсједника Нове српске демократије и Емила Лабудовића, директора Српске куће.

Савјет је досад знао да потегне за остављеном могућношћу да се као обавезан не рачуна рок од дана смрти личности, а то је 20 година, односно 50 година од неког догађаја у неколико случајева. Рецимо такво је именовање Булевара 21. мај и та је одлука предмет судског изјашњавања.

Савјет је дао сагласност да у даљу процедуру иде предлог да мост на Југозападној обилазници носи име "Луча". Цено Тузовић питао је да му се објасни због мосту дати тај назив, јер је "Луча" награда која се додјељује најбољим ђацима. Владимир Војиновић објаснио је да су предлог поднијели градоначелник и замјеници, те да се не мисли на ђачку награду. Дата је сагласност да у даљу процеруду иду предлози да Подгорица добије Исландску, улице Диане Будисављевић, Риста Божовића и девет синова, Стоjана Никића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:18