Чланови одбора за финансије / -Архива
23/12/2021 u 10:10 h
Nataša Spaić, Milica VujisićNataša Spaić, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор за финансије дао сагласност на програм рада Тржница и пијаца за 2022. годину: Рачунају и на 213.932 еура од тушке пијаце

Програм рада направљен је прије него је било ријечи о предлогу о привременом уређењу односа између Главног града и Општине Тузи

Одбор за финансије, привреду и развој дао је сагласност да се на сједници Скупштине Главног града расправља о програму рада Тржница и пијаца за наредну годину у којем су међу приходима сврстани и приходи од пијаце у Тузима у износу од 213.932 еура. Помоћник директора Тржница и пијаца Енис Љуљановић саопштио је да ће се програм рада предузећа накнадно ревидовати с обзиром да ће се на пленуму наћи одлука о привременом уређењу односа између Главног града и Општине Тузи до коначне расподјеле имовине за стварање услова за рада Општине Тузи. Одлука између осталог предвиђа да предузеће Пијаце чији је оснивач Општина Тузи преузима запослене из Тржница и пијаца који обављају послове за пијацу у Тузима. Сједници одбора јуче нису присуствовали одборници Демократа, Демократског фронта и УРА Јанко Крстовић, Чел Исмаилисуфи и Милена Вуковић Секуловић.

–Ми смо јутрос имали комуникацију са секретаром Скупштине имајући у виду да је овај програм рада направљен прије него је било ријечи о предлогу о привременом уређењу односа између Главног града и Општине Тузи. Добили смо информацију да можемо ићи са овим програмом па ће се накнадно радити његова ревиденција и искључити приходи из њега – саопштио је Љуљановић.

Његов одговор услиједио је након што је Андрија Кликовац, предсједник одбора, тражио појашњење наводећи да су из предузећа Тржнице и пијаце добили констатацију да ће одлука о привременом уређењу односа између двије локалне самоуправе утицати на њихов програм рада за наредну годину.

Прошао програм уређења простора

Одбор за планирање и уређење простора и комунално стамбену област дао је сагласност да се на сједници градског парламента расправља о програму уређења простора за наредну годину са програмом урбане санације. Секретар за планирање простора Миљан Баровић навео је да је овим документом предвиђен новац за изградњу саобраћајница и мостова, за зеленило ...

Чланови одбора дали су сагласност да одборници могу расрпављати о одлуци о накнадама за коришћење општинских путева. Секретарка за саобраћај Лазарела Калезић саопштила је да ће се средства прикљупљена по основу ове накнаде слити у градску касу и користиће се за санацију саобраћајница.

Чланови одбора дали су сагласност да се на пленуму расправља од буџету Гланог града за наредну годину који је планиран на 93.922.000 еура. Секретарка за финансије Снежана Поповић саопштила је да је буџет за наредну годину конципиран у складу са законским прописима и смјерницама Министарсства финансија.

–Планиране су све законом предвиђене обавезе, извршена је рационализација текућих издатака. У капиталном буџету планирали смо завршетак започетих капиталних пројеката који су оцијењени као приоритетни. Главни град се у финансирању послова највише ослања на сопствена средства – рекла је Снежана Поповић.

Андрија Кликовац (ДПС) подсјетио је да је Главни град прије неколико дана добио грант од 23 милиона еура за будући колектор те да је то потврда да су финансије Главног града стабилне.

Одборника Либералне партије Јован Рабреновић занимало је да ли ће програм Европа сад утицати на приходе Главног града, те да ли је локална самоуправа имала консултација са Владом током припреме државног буџета. Снежана Поповић је навела да очекују да ће програм Европа сад утицати на приходе Главног града, али и свих других локалних самоуправа. Она је додала да су Министарстсву финансија у законском року доставили захтјев за финансирање капиталних инвестиција које је било у обавези да достави информацију који су капитални пројекти одобрени у наредној години. Међутим, повратан одговор нису добили.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 01:13