Blokada saobraćajnice ka Zeti / - FOTO: DAN
17/08/2022 u 12:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbor "Za spas Zete": Potrudićemo se da djelovanje DPS-a i URA svedemo na minimum

- Zeta nije ovo što je kreirano preko noći u Skupštini, Zeta je narod koji je sinoć bio na blokadi, i koji će u narednom periodu pokazati odlučnost da zajednički riješi sve aktuelne probleme, poručuju oni

Zeta jeste dobila status opštine, ali u Zeti od sinoć postoji razočarenje zbog načina na koji je to urađeno. Naš krajnji cilj jeste bio formiranje samostalne opštine, ali ne kako bi se zadovoljili uski partijski interesi, već kako bi se ispoštovala volja građana, saopšteno je iz Odbora "Za spas Zete".

- U krajnjem, ta volja građana je bila sažeta u prihvatanju amandmana koji bi garantovali Zeti 24 naselja (22 postojeća uz dio naselja Dajbaba i Kuća Rakića) i opciono Žabljak Crnojevića. Nakon što smo izkazali želju da sve političke subjekte upoznamo sa opravdanošću naših zahtjeva, i nakon što smo dobar dio njih upoznali sa navedenim, krajnji rezultat ove priče je išao na štetu građana Zete. Ni pomenuti amandman koji se odnosio na naselja, kao ni drugi amandmani koji su bili plasirani u cilju poboljšanja pozicije Zete kao nove opštine u njenoj početnoj fazi, nisu prihvaćeni, čime je zaokružena dugogodišnja diskriminacija Zete i njenih građana od strane predlagača ovakvih zakonskih inicijativa, poručuju iz ovog Odbora.

(VIDEO) Zeta postaje opština po mjeri partija, mimo volje građana

Ovim putem žele da poruče parlamentarnoj većini, na čelu sa partijama URA i DPS, da ćemo se kao građani potruditi da njihovo buduće djelovanje svedemo na minimum, u krajnjem i potpuno eliminišemo, kada je u pitanju Zeta, a nadamo se i cijela Crna Gora, jer poslanici koji ne slušaju glas naroda koji ih je tu doveo, ne treba da budu na tim pozicijama.

- Moramo prokomentarisati i neozbiljan izgovor za najavljenu situaciju oko referenduma u Dajbabama – sigurni smo da se i pitanje osamostaljenja Zete moglo riješiti kroz referendum, međutim rokovi za ostvarenje političkih ciljeva nisu dali prostora za to. Zeta će svakako u narednom periodu raditi na tome da oživi svoju pravu teritoriju, naravno bez pomoći pomenutih partija koji su ovim zakonskim rešenjima uskratili pravo na to, na način i u obimu kako to građani budu zahtijevali. S druge strane, veliku zahvalnost upućujemo poslanicima Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, koji su nam tokom skupštinskog zasijedanja pokazali kako se bori sa svoj narod. Dodatno, pomenuto djelovanje i dobru namjeru su pečatirali svojim dolaskom na mjesto blokade, kao i riječima koje su uputili građanima Zete, navode iz Odbora Za spas Zete.

(VIDEO/FOTO) Žitelji Zete poručili: Nastavljamo borbu

Napominju da je poziv bio upućen svim poslanicima iz Skupštine, dok su se odazvali samo oni koji su prepoznali značaj ovog trenutka, i potrebu da budu sa svojim narodom. Zahvaljujemo i predstavnicima pokreta Evropa sad, koji su takođe svojim prisustvom dali podršku narodu Zete, kao i svima koji su nam dali prijateljsku podršku sa različitih adresa.

- Obavještavamo javnost da danas neće biti blokada, kao i da ćemo o narednim aktivnostima blagovremeno obavijestiti. Dane pred nama ćemo iskoristiti kako bismo i organizovali novi zbor građana Zete, gdje ćemo imati priliku da zajednički donesemo prave odluke, koje će rezultirati kroz naše buduće, kako institucionalno, tako i vanistitucionalno, djelovanje. O navedenom zboru će takođe biti više riječi kroz nekoliko dana, dodaju in

Ponavljaju i to, da cilj građana Zete nije blokiranje saobraćaja, posebno uzimajući u obzir da je u toku ljetnja turistička sezona, kao i to da je Crna Gora zemlja apsurda, i da, kako dodaju,  u pojedinim trenucima izlazak na ulice predstavlja jedini način prenošenja poruke, jer su politički interesi potpuno eliminisali poštovanje Ustava Crne Gore, zakona, kao i uopšte demokratiju i institucionalne načine reagovanja.

- S jedne strane, izvinjamo se svim učesnicima u saobraćaju, posebno turistima, s druge strane iskazujemo zahvalnost policajcima koji su nas pratili u dosadašnjim okupljanjima, uz poruku da ćemo se družiti i u narednom periodu. Na kraju, završavamo riječima kojima smo i počeli ovo saopštenje, Zeta jeste postala samostalna opština, ali poručujemo svima sljedeće: Zeta nije ovo što je kreirano preko noći u Skupštini, Zeta je narod koji je sinoć bio na blokadi, i koji će u narednom periodu pokazati odlučnost da zajednički riješi sve aktuelne probleme, kako bi se Zeta vratila pravim istorijskim vrijednostima koje su kreirale današnju Crnu Goru, poručuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. septembar 2022 22:27