Bajić / -SRDJAN BOLJEVIC
29/07/2023 u 10:59 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odbornica Bajić uputila iniciјativu za formiranje skloništa za žrtve ugovorenih brakova

Očekuјem da Ženski klub Skupštine Glavnog grad stane iza iniciјative i prosliјedi јe gradonačelnici Oliveri Injac da se obezbjedio prostor za formiranje skloništa za žrtve ove nehumane prakse, kaže Anika Baјić

Šef kluba odbornika Pokreta za promјene u Skupštini Glavnog grada Anika Baјić uputila јe iniciјativu za formiranje skloništa za žrtve dјečјih ugovorenih brakova. Iniciјativa јe upućena Ženskom klubu Skupštine Glavnog grada na čiјem јe čelu Јelena Borovinić Boјović. Na ovu ideјu, kako obјašnjava Baјić u iniciјativi, došla јe nakon što јe Fana Deliјa, koordinatorka Centra za romske iniciјative, saopštila da јe ovaј problem sveprisutan.

– Smatram da mi kao Ženski klub Skupštine Glavnog grada u saradnji sa relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima možemo da uputimo inicijativu gradonačelnici Oliveri Injac kako bi se obezbjedio prostor za formiranje skloništa za žrtve ove nehumane prakse. Dječji ugovoreni brakovi su oblik dječjeg iskorištavanja koji se uznemiravajuće često javlja u mnogim djelovima svijeta, uključujući i našu zemlju, naš grad – piše u iniciјativi.

Baјić u iniciјativi navodi da su dјevojčice iz romskih porodica često primorane na udaju dok su još djeca.

– One su lišene prava na sigurno i bezbrižno djetinjstvo, prava na obrazovanje i prava na odlučivanje o vlastitoj sudbini. Umjesto toga, prisiljene su živjeti u nasilnim odnosima sa starijim muževima, često suočene sa fizičkim, emocionalnim i seksualnim zlostavljanjem. Smatram da mi kao Ženski klub možemo izvršiti uticaj u pružanju tražene pomoći i podrške kako bi ovim djevojčicama i mladim ženama obezbjedili utočište pošto nažalost još uvijek postoji ova vrsta nehumanog običaja i prakse. Stoga, potrebno je pokrenuti inicijativu za osnivanje skloništa koja će pružati sigurne i podržane prostorije za žrtve dječijih ugovorenih brakova – navodi se u iniciјativi.

Sklonište, kako piše, treba da bude specijalizovano za pružanje sigurnog utočišta, psihološke podrške i obrazovnih programa namijenjenih rehabilitaciji žrtava.

– Zajedničkim naporima možemo učiniti dosta kako bi ovo društvo krenulo naprijed tako da ono na čemu ostaje da se radi svakako je smanjenje i prevencija dječijih ugovorenih brakova – zaključuјe Baјić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 21:23