/ -
28/07/2022 u 10:05 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlast odbila da odložili sjednicu gradskog parlamenta, opozicija napustila plenum

Svi koji izglasate odluke ćete dovesti sebe u situaciju da povrijedite zakone i Ustav i na nanesete štetu građanima, poručlio je Janko Krstović (Demokrate)

Odbornici vlasti nisu prihvatili predlog Janka Krstovića, šefa kluba odbornika Demokrata, da se sjednica gradskog parlamenta odloži, zbog čega su predstavnici opozicije napustili zasijedanje. Krstović je tražio odlaganje sjednice Skupštine Glavnog grada jer, kako je naveo, odbornici nemaju pravo da odlučuju o odlukama pošto im je mandat istekao 6. jula. On je pitao po kojem pravnom osnovu je zakazana sjednica gradskog parlamenta.

–Želim da se Skupština odloži do izbora novog saziva. Svi koji izglasate odluke ćete dovesti sebe u situaciju da povrijedite zakone i Ustav i na nanesete štetu građanima – rekao je Krstović.

Potredsjednik Skupštine Glavnog grada Miloš Nikolić je naveo da cijeni Krstovićevo mišljenje u političkom smislu.

–Slažem se da mišljenja nisu važna u odnosu na Ustav i zakon. U političkom smislu razumijem vaš stav - naveo je Nikolić.

Sekretar Skupštine Glavnog grada Veselin Vukčević naveo je mandat odbornika Skupštine traje do potvrđoivanja mandata novim odbornicima.

– Eventualna odluka Ustavnog suda kojom bi se izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi proglasio neustavnim ne mjijenja ništa. Odluke Ustavnog suda djeluje za ubuduće – naveo je Vukčević.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković ocijenio je da Skupština nelegitimna, kao što je i rukvoodstvo Glavnog grada.

– U zakonu kaže da funckija predsjednika nije vječna. Vi ste uskratili ono ljudsko pravo da građanin bira i da bude biran. Odložite sjednicu, sačekajte odluku Ustavnog suda. Nemojte da ponižavate ovaj parlament. Nemojte da gazite Ustav – naveo je Vuković.

Odbornik Demokratskog fronta Ranko Milić je naveo da je zakon jasan - mandat odbornicima traje četiri godine.

–Može manje, a ne može više. Čini mi se da su svi izvboru u Crnoj Gori odloženi zbog Podgorice zbog otcepljenja Zete – naveo je Milić.

Odbornica SNP-a Radmila Čagorović slaže se sa kolegama iz opozicije da se sjednica parlamenta odloži. 

–Apelujem na slogu, na korektan odnos i da mlađi naraštaji uče od nas. Zbog specifilne situacije trebalo bi da odložite sjednicu, jer mandat traje četiri godine – rekla je Čagorović.

Odbornici će raspravljati o presјeku budžeta za šest mјeseci. Gradska kasa planirana za ovu godinu planirana je na 93.922.000 eura, a za šest mјeseci ostvareno je 59.576.993 eura, odnosno 19 odsto više u odnosu na plan za pola godine.

Uskoro opširnije...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:57