Вјерују да ће се изборити за самосталну Зету / Дан архива
26/04/2022 u 07:58 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одборници опозиције у СО Голубовци: Студија о самосталности Зете циљно урађена да би се процес одужио

Самосталност Зете нашла се у дуалитету одговорности државних и локалних власти чији се политички интереси не поклапају

Од Министарства јавне управе још није стигло изјашњење о студији самосталности Зете јер се о њој нијесу изјаснила остала министарства. У међувремену стигле су појединачне оцјене па се министарства финансија и капиталних инвестиција не могу изјаснити јер документ нема довољно података док је Министарство пољопривреде дало негативну оцјену. Како су навели студиjу сматрају неодрживом jер се њоме не планира развој шумарства.

У Црној Гори се након политичких промјена 30.августа 2020. године појавио нови дуалитет одговорности- нијесам ја крив него онај други. То је принцип понашања локалних и државних власти, одличан за маневар док је народ остао између. Одборници у СО Голубовци сматрају да је студија намјерно тако урађена да би се процес одужио.

– С обзиром на то да све није могло да се заврши до избора, локалној власти је сада сасвим свеједно како ће се које министарство изјаснити и хоће ли добити позитивно мишљење. Уопште нијесу заинтересовани за процедуру, него ако министарство пошаље послало је, ако не никоме ништа. Треба да се види кога су они то ангажовали да уради студију. Циљно су све ово урадили и одабрали ко ће баш овако да је направе, односно онако како њима одговара, да би се све одужило – каже Веско Рашовић, одборник ДНП-а у СО Голубовци.

Он сматра да власт у Зети сада преко приче о студији покушава да узме политичке поене.

– Они нијесу заинтересовани за самосталну општину, јер да јесу што би чекали до сада да се уради елаборат. Све је смишљено урађено, па и сама студија. Ми смо вратили два, три милиона у буџет Подгорице да би градоначелник Главног града Иван Вуковић правио игралишта по Шавнику, дијелио паре, правио фасаде... Рецимо дају ФК Братство 8.000 еура, а они се не такмиче. То је био клуб Миленка Мараша, бившег предсједника СО, из којег су се финансирали избори. Тада му се давало по 60.000 еура као да је Барселона у питању. Ту има посла и за тужилаштво – наводи Рашовић.

Одборник ПзП-а Александар Којичић сматра да је Министарство јавне управе требало да одговори у законском року од 45 дана.

– Будући да jе таj рок дебело пробиjен,то се зове ћутање администрациjе и сматра се прећутним одобравањем. О шумарству и његовом развоjу у Зетскоj равници ниjе вриjедно уопште озбиљно коментарисати, могли су исто тако да траже и заштиту археолошких налазишта диносауруса, jер jе шума било, можда, у истом периоду када jе Т Рекс ходао планетом... Уосталом више сам jа урадио за развоj шумарства када сам засадио пет кошћела, него то министарство. Зета ће бити самостална општина и тачка. А они коjи врше опструкциjу тог процеса ће као и они коjи до скоро ниjесу хтjели или смjели да уђу у таj процес, вjеруjем, у будућим политичким тркама, ако уоште у њима буду имали шта да траже, добити адекватан, наравно краjње негативан одговор од грађана Зете – казао је Којичић.

Лука Крстовић, одборник Демократа, каже да се захваљујући мањку интересовања општинске администрациjе и неажурношћу надлежних институциjа слободно може рећи да се смањила употребна вриjедност елабората.

– С обзиром на проток времена и измиjењену правну легислативу, све су прилике да ће бити неопходна ревизиjа овог документа. Становници Зете су по ко зна коjи пут таоци моћника и оних коjи доносе одлуке, а како се ништа не ради на припреми наше општине за будућу самосталност, сваки беспотребно утрошен дан jе нова брана супериорноj идеjи о самосталности. У међувремену се и даље отима териториjа од Зете, продаjу се вриjедне непокретности и по jасним принципима лова у мутном, користи се ова недефинисана ситуациjа како би се Зета ослабила на сваком пољу. Наjвећи неприjатељ Зете и Зећана jе постоjеће хибридно рjешење општине у оквиру Главног града. Демократама jе примарни циљ изградња чврстих правних, друштвених, економских и социjалних темеља будуће општине – каже Крстовић.

Из ДПС- а Зете нијесмо успјели да добијемо коментар. Предраг Анђушић, шеф клуба одборника није одговарао на позиве, као ни Драган Шушкавчевић, одборник. Његов колега Миливоје Каварић није саслушао питање већ је казао да не воли да даје коментаре и да се из личних разлога нигдје не појављује.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:06