Potpisivanje memoranduma / -M. VUJISIC
28/03/2024 u 10:03 h
N.S.- M.L.V.N.S.- M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbornici URA, PzP-a i Pokreta za Podgoricu potpisali memorandum

Ova inicijativa nije uperena ni protiv koga posebno ne protiv Olivere Injac, gradonačelnice, poručila je Milena Vuković Sekulović (URA)

Odbornici URA, PzP-a i Pokreta za Podgoricu potpisali su memorandum o zajedničkom daljem djelovanju. Paraf na sporazum stavili su Milena Vuković Sekulovic, šef kluba odbornika URA, Anika Bajić, šef kluba odbornika PzP-a, Nađa Ljiljanić, odbornik Pokreta za Podgoricu.

Milena Vuković Sekulović je navela da će ubuduće djelovati zajedno u cilju rješavanje krize. 

- Ova inicijativa nije uperena ni protiv koga, posebno ne protiv Olivere Injac, gradonačelnice koju smo svi zajedno vrlo rado izabrali. Ogromnu podršku imaju Injac, njen zamjenik Luka Rakčević i njihovi saradnici. Želimo da nastave da rade ovim tempom, da poboljšamo sve ono što treba da se poboljša i stojima iza njih kao što stojimo iza koalicionog sporazuma koji smo potpisali prije nekih godinu dana - rekla je Vuković Sekulović.

Ona je navela da je cilj memoranduma da objedine znaje, energiju i iskustvo, te da daju ključni doprinos razvoju grada, kao ispunjenju predizbornih obećanja koje su dali građanima. Obavezali su se, kako kaže, da sve buduće aktivnosti sprovode u koordinaciji, te da će dogovarati zajedničke akcije, javne nastupe i inicijative u okviru Skupštine Glavnog grada.

- Inteziviraćemo komunikaciju sa gradonačelnicom i zamjenikom gradonačelnice kako bi svoje ideje i inicijative lakše postizali jer oni su ti koji nas predstavljaju u upravnim organima. Obavezali smo se da ćemo imati kolegijume na kojima ćemo dogovarati djelovanje u mjesecima ispred nas. Sve nesuglasice koje bi mogle nastati iz ovog memoranduma rješavaćemo sporazumno uz dobru volju. Memorandum predstavlja polaznu osnovu za dalju političku, društvenu i programsku saradnju na nivou Grada, ali nema snagu koalicionog sporazuma - kaže Vuković Sekulović.

Vuković Sekulović kaže da je važno naglasiti da oni ne formiraju zajednički odbornički klub, već nastavljaju da postoje kao odvojeni klubovi, ali da će sve aktivnosti donositi zajedno, kompromisno i kao takvi će istupati u javnosti.

– Ova tri subjekta su imala sastanak na kojem su dogovorili buduće djelovanje u okviru Skupštine Glavngo grada, a u cilju rješavanja krize koja se desila u proteklih par nedjelja. Kolege iz Pokreta Evropa sad imale su određeno vrijeme da riješe krizu, da se dogovore sa svojim kolegama kako bi nesmetano nastavili rad u Skupštini Glavnog grada. Kao se to nije desilo, ova tri programski, ideološki slična subjekta odlučili su da preuzmu inicijativu i obezbijede nesmetano funkcionisanje Glavnog grada. Kao rezultat svega toga svjedoci smo da se održala sjednica - rekla je Vuković Sekulović.

Ona kaže da od svih činilaca vlasti očekuju konstruktivan pristup uz poštovanje da njihovo naredno zajedničko djelovanje podrazumijeva djelovanje za sada 11 odbornika, što predstavlja najveći blok u okviru odborničke većine u Skupštini.

- Pozivamo sve odbornike koji dijele naše programske vrijednosti da se priključe ovom sporazumu. Mi ćemo rado razgovarati sa njim i zajedno donositi odluku ko može biti dio ove priče. Naše zajedničko djelovanje u budućem periodu ima za cilj saradnju na programskim osnovama uz potpuno poštovanje ranije potpisanog koalicionog sporazuma, postojeće odborničke većine, a potrebe građana su nam na prvom mjestu, kao i funkcionalna gradska uprava - kaže Vuković Sekulović. 

Nađa Ljiljanić, odbornika Pokreta za Podgoricu, navodi da će buduće djelovanje biti koordinisano blokom od 11 odbornika u interesu građana, sa podrškom gradonačelnice Olivere Injac, kao i zamjenika Luke Rakčevića.

- Pokret za Podgoricu nema nikakvu aspitaciju da izađe iz odborničke većine. Ostajemo u odbroničkoj većini utvrđenom koalicionim sporazumom, ali želimo da se naša politička snaga ispoštuje. Tu ne mislimo na nikakve funkcije. Ne želimo ih. Mi želimo naspram naše odborničke snage budemo zastupljeni u svim organima Skupštine Grada kako bi mogli da sprovodimo sve naše dalje inicijative i bili upućeni u rad i imenovanja svih v.d. direktora preduzeća koji trebaju da preuzmu funkciju u punom mandatu, te kako bi mogli da razgovaramo da li su to ljudi koji treba da pretstavljaju Podgoricu - rekla je Ljiljanić.

 

 

Ona je navela da funkcije koje nisu ispunjene bude ispinjene na osnovu konkursa, ali i da žele bolju Podgoricu. 

- Želimo transparentan rad uprave Grada, da svi građani budu zadovoljni i da se vodimo programskim ciljevima za koji su nas glasali i da ispunimo očekivanja građana - kaže Ljiljanić.

Anika Bajić (PzP) je kazala da čvrsto stoje na temeljima koalicinog sporazuma, da stojimo iza uprave Glavnog grada.

- Želimo sporazumno da se uvežemo kako bi zajedničkim djelovanjem kroz akcije i ideje što efikasnije doprinijeli ispunjenju predizbornih obećanja. Raduje me slika koju šaljemo iz parlamenta što smo ans tri dame tu u ime svojih odborničkih klubova i da ovim načinom podstaknemo naše sugrađanke da se što više uključuju u politički život u našem društvu - rekla je Bajić. 

Na pitanje novinara da li će praviti većinu sa DPS-om, Vuković Sekulović je navela da nema saradnje sa DPS-om.  

Na pitanje da li je na snazi postizborni inženjering, Nađa Ljiljanić je saopštila je da nije. 

- Nije postizborni inženjering ali imamo političku realnost i to se mora prihvatiti. Ovih pet odbornika očekuje mesta u skupštinskim odborima. Odbori su radno tijelo, nisu tu funkcije. Inicijative koje bude ubuduće biće inicijative 11 odbornika ispred bloka. Želimo da nam dobronamjerno priđu klubovi koji to žele - rekla je Ljiljanić. 

Ona je dodala da oni ne traže mjesta u izvršnoj vlasti, te da traže svoju odgovornost.  

Vuković Sekulović je navela da nije na snazi postizborni inženjering.

- Onog trenutka kada smo formirali vlast PES je imao 13 odbornika, sada imaju 8. Potpuno je prirodno da srazmjerno svojoj jačini podijele ta mjesta. To nije trgovina funkcijama - rekla je Vuković Sekulović.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:13