Иницијатива Заједнице општина / -Архива Дана
28/05/2022 u 08:02 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одлагање избора довело до бројних проблема: Општине пред блокадом због кампање од седам мјесеци

Нема закона коjи антизаконом о одлагању избора ниjе обесмишљен. И то рјешење Заjеднице општина ниjе усклађено са цjелином правног система и могуће да jе мотивисано жељом ДПС градоначелника да могу трошити ресурсе за партиjске сврхе на неометан начин, каже Момчило Копривица

Заједница општина Црне Горе затражила је од Скупштине Црне Горе измјену Закона и финансирању политичких субјеката како би се, због одлагања локалних избора у 14 локалних самоуправа, разна законска ограничења која доноси расписивање избора скратила са седам на два мјесеца. Иницијатива за измјену овог законског рјешења упућена је Данијели Ђуровић, предсједници Скупштине Црне Горе.

Измјена закона је тражена јер још увијек није прекинута изборна кампања која је започела у сусрет одржавању локалних избора који су били заказани у јуну, а онда одложени за 23. октобар. Локални избори одложени су на јесен у Подгорици и још 13 општина - општини у оквиру Главног града Голубовци, Пљевљима, Рожаjама, Плаву, Тивту, Будви, Плужинама, Жабљаку, Биjелом Пољу, Шавнику, Бару, Даниловграду и Колашину.

”Од 25 чланова УО Заједнице општина 21 члан се изјаснио да се измјеном закона прецизира кампања на 60 дана, навео је Душан Раичевић

Одредбе за које се тражи скраћење са седам на два мјесеца предвиђају ограничење употребе државних средстава, забрану употребе државне механизациjе и опреме, затим забрану државним и локалним буџетским потрошачким jединицама да у вријеме предизборне кампање исплаћују једнократне новчане помоћи. Такође, предвиђено је да је забрањено правним лицима чиjи jе оснивач, дjелимични или већински власник држава или jединица локалне самоуправе да, у периоду од дана расписивања до дана одржавања избора, као и мjесец дана након избора, да отписују дугове грађанима, укључуjући рачуне за утрошену електричну енергиjу, воду, као и рачуне за све врсте jавних услуга. Смањење временског ограничења тражи се и за коришћење службених возила, али и запошљавање и ангажовање запослених лица.

image

Душан Раичевић

Драган Стојановић

Предсједник управног одбора Заједнице општина Црне Горе Душан Раичевић, који је и потписао иницијативу, објашњава због чега су тражили измјену законског рјешења.

– Управни одбор је једногласно упутио иницијативу према Скупштини Црне Горе да се иде ка измјени и допуни Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања. Двадесет и један члан управног одбора је био за ту иницијативу прије свега због чињенице да ми још увијек примјењујемо одредбе које се примјењују у сусрет изборним кампањама. Агенција за спречавање корупције је дала мишљење да смо у обавези да то још увијек примјењујемо седам мјесеци пред изборе. Ми сматрамо да би то требало да се коригује у дијелу да се одредбе тога закона примјењују 60 дана пред одржавање самих избора. Управни одбор броји 25 чланова, а 21 члан се изјаснио и сви смо једногласно подржали ту иницијативу, и представници локалних управа у којима се одржавају локални избори и они у којима се не одржавају. Међу њима је и Подгорица – навео је Раичевић.

”Одложили су изборе да би се у међувремену кроз злоупотребе припремили, тврди Момчило Копривица

Посланик Демократа Момчило Копривица оцијенио је да је закон о одлагању избора произвео правни галиматиjас.

image

Момо Копривица

-фото: Демократска ЦГ

– У страху од воље грађана, актери преврата су предузели правно насиље коjе је као бомба пало на правни систем. Нема закона коjи овим антизаконом ниjе обесмишљен. И то рјешење Заjеднице општина ниjе усклађено са цjелином правног система и могуће да jе мотивисано жељом ДПС градоначелника да могу трошити ресурсе за партиjске сврхе на неометан начин. Када су предузели да донесу закон о одлагању избора требали су да рачунаjу на остале законе. Они на правни систем гледаjу као на шведски сто. Накнадна памет да што више заграбе за себе и што више користи извуку од одлагања избора. Зато су и одложили изборе, да се у међувремену кроз злоупотребе припреме – навео је Копривица.

У иницијативи Заједнице општина између осталог пише да ће новонастала ситуација узрокована одлагањем локалних избора ће у потпуности да блокира рад општина у многим сегментима њихових надлежности и послова на знатно дужи временски период од периода ограничења утврђених Законом о финансирању политичких субјеката и изборних кампања. То може да произведе бројне штетне последице у вршењу функција локалне самоуправе и остваривања права грађана, назначено је у иницијативи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:12