Представници опозиције у градском парламенту / LAZAR RUZIC
05/03/2022 u 07:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одлука Скупштине Главног града: Остаје градња у Старој вароши

На овом простору су активна три градилишта, а уколико не ставимо ван снаге Урбанистички пројекат Стара варош - дио зоне А потписујемо смртну пресуду Старој вароши, рекао је Лука Ракчевић, док градоначелник сматра да је сврсисходније наставити покретање процедуре израде измјена плана

Скупштина Главног града није дала сагласност да се ван правне снаге стави Урбанистички пројекат Стара варош - дио зоне А како би се на тај начин зауставило даље девастирање овог простора. Иницијативу за стављање ван снаге овог планског документа по хитном поступку поднио је Лука Ракчевић, шеф клуба одборника УРА, наводећи да је у питању штетни плански документ.

”Влада је за Подгорицу током прошле године донијела нула урбанистичких планова, и нико ништа није проговорио, каже Борис Мугоша

– Ријеч је о планском документу који је изузетно штетан и који ће трајно девастирати простор Старе вароши. Прошле године Скупштина Главног града је ставила ван правне снаге план за простор за Љубовић и тиме га заштитила. Имамо прилику да то урадимо и за овај простор. На овом простору су активна три градилишта, а уколико не ставимо ван снаге план потписујемо смртну пресуду Старој вароши – рекао је Ракчевић.

Са друге стране Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, сматра да је умјесто стављања комплетног документа ван снаге сврсисходније наставити започете активности за покретање процедуре израде измјена плана.

–На овај начин би се задржали основни ефекти доношења планског документа, могућност легализације али и одгодила даља градња до дефинисања нових планских рјешења на овом простору. Овим ће се заштитити интерес у смислу наплате предвиђених накнада од стране инвеститора који су бесправно изградили објекте и опремања овог простора, а са друге стране би се приступило преиспитивању постојећих планских рјешењам када су у питању неизграђени простори –пише у Вуковићевом мишљењу о стављању ван правне снаге планског документа.

Mост код колектора назвати Еко- мост

Одборници су дали сагласнот да мост у склопу Југозападне обилазнице носи назив "Луча". Представник НВО "Очи Подгорице" Предраг Томовић предложио је да мост саграђен у близини садашњег колектора носи име Еко-мост. Томовић је имао предлог и за дио Улице краља Николе.

–Предложио би да се дио Улице краља Николе, од моста браће Златичанин до Школе за средње и више стручно образовање "Сергије Станић", назове по Старој вароши како би се сачувао дух старе Подгорице – рекао је Томовић.

Одборник ДПС-а Владимир Војиновић, који је и предсједник Савјета за давање предлога назива насеља, улица и тргова, позвао је Томовића да присуствује првој сједници овог радног тијела како би у договору дошли до рјешења.

Стављање ван правне снаге плана не би утицало на већ започете процесе градње, оцијенио је Миљан Баровић, секретар за планирање простора.

– Умјесто стављања ван снаге плана много корисније је да се покрене процедура његове измјене и да се пропише забрана новог грађења - рекао је Баровић.

Шеф клуба одборника Демократа Јанко Крстовић навео је да је пожељено да се план стави ван снаге.

–Оно што је проблематично је чињеница да у тренутку када треба да коментаришемо одлуку добар дио радова који је споран се ту обавља. Грађани негодују због тога – навео је Крстовић.

Минут ћутања за жртве у Украјини

Сједница Скупштине Главног града почела је минутом ћутања за све жртве у Украјини.

– Парламент је и смишљен да све одлуке доноси уз преговоре, договоре, које поштује друга страна. С обзиром да у Европи бјесни рат, позивам вас да минутом ћутања одамо пошту свим жртвама агресије на Украјину – саопштио је Ђорђе Сухих, предсједник градског парламента.

Шеф клуба одборника СД-а Борис Мугоша указао је да је Министарство просторног планирања, екологије и урбанизма за годину дана могло да покрене измјене овог планског документа.

– Влада је могла сваког дана то да уради али није. Та Влада је донијела нула планова за Подгорицу у прошлој години и нико ништа није проговорио – навео је Мугоша.

Са дневног реда градског парламента скинуте су тачке одлука о проглашењу брда Горица заштићеним природним добром, одлука о бизнис зонама од локалног значаја у приватном власништву јер није стигла сагласност надлежних министарстава. Ипак, одборници нису пропустили а да се не осврну на Горицу.

–Долазећи на сједницу парламента обишао сам Горицу. Позивам вас да обиђете сјеверни дио са подручја Загорича и видите у каквом је стању. Могли смо спасити Горицу да се не сатре. Градоначелник је морао да уради све да се спаси брдо – навео је Митар Вуковић, одборник Демократа.

Његов партијски колега Јанко Крстовић оцијенио је да градоначелник није урадио ништа да се Горица заштити.

– Ми смо 2012. имали пожар али нас он није ничему научио. Ја би био циничан да сам пошао на Горицу да посадим дрво, а требало је да га сачувам – навео је Крстовић.

Шеф клуба одборника ДПС-а Михаило Анђушић рекао је да жали што се наставља игнорантски однос Владе према Главном граду.

– Због сагласности које нису пристигле у прилици смо да са дневног реда повучемо двије одлуке и то одлуку о проглашењу брда Горица заштићеним природним добром и одлуци о бизнис зонама од локалног значаја у приватном власништву – рекао је Анђушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:39