/ - фото: Канцеларија за младе
26/11/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана едукативна радионица о заштићеним подручјима и микролокацијама у Подгорици

Главни градски архитекта, Филип Алексић упознао је студенте са пројектом Микро020

Канцеларија за младе организовала је едукативну радионицу о Заштићеним подручјима и микролокацијама у Подгорици, за студенте Архитектонског и Грађевинског факултета, као и све оне који су показали интересовање за поменуте теме. Студенти су имали прилику да о овој теми разговарају са главним градским архитектом Филипом Алексићем и секретаром Секретаријата за планирање простора и одрживи развој, Миљаном Баровићем.

Главни градски архитекта, Филип Алексић упознао је студенте са пројектом Микро020, његовим значајем, као и бројним реализованим пројектима на територији Подгорице.

- Пројекат Микро020 је нешто што се и у свијету реализује, а ријеч је креирању урбаних џепова у граду. Настојимо да, у сарадњи са Савезом архитеката и нашим привредним друштвима, неуређеним просторима дамо нови сјај и учинимо да буду мјесто окупљања и дружења. Креирањем тзв. урбаних џепова уљепшавамо животни простор, креирамо нове садржаје и у коначном побољшавамо квалитет живота у Подгорици- казао је Алексић и одговарајући на питања студената истакао да сваки појединац може дати иницијативу за уређење простора у свом комшилуку. До сада је кроз овај пројекат уређено 10 локација у граду. 

Секретар Секретаријата за планирање простора и одрживи развој, Миљан Баровић, представио је концепт заштите простора Главног града са аспекта Закона о заштити природе.

- На територији Подгорице постоје три заштићена природна подручја у надлежности Главног града - Парк природе Комови, Парк природе Долина ријеке Зете који једним дијелом, око 80% припада општини Даниловград, а око 20% Подгорици, као и Споменик природе Пећина Магара. У току је поступак заштите парк шуме Горица, која ће бити заштићена у категорији споменик природе- казао је секретар Баровић, те додао да је кључни изазов када је ријеч о заштити природе јачање свијести о значају природних вриједности тих подручја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:13