08/04/2022 u 10:15 h
А.Д.-Н.С.А.Д.-Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опозиција о намјери да се градском предузећу повјере послови обављања превоза: Инспекција им блокирала погоне, а Град даје аутобусе

Грађани могу рачунати на Путеве и ослонити се на њих, сматра Драган Смоловић, предсједник одбора директора предузећа

Главни град ће предузећу Путеви повјерити нове аутобусе за обављање градског превоза што не подржавају одборници у градском парламенту сматрајући то лошом одлуком из разлога јер се ово предузеће у последњих неколико година нашло у жижи интересовања због неколико афера. Они наводе да је предузеће било у стечају, да се надлежних државних органа испитује гдје је новац који не нестао од продаје електронских возних карата, а сада је и затворена асфалтна база предузећа која је годинама радила без папира. Са друге стране Драган Смоловић, предсједник одбора директора Путева, каже да се грађани могу ослонити на ово предузеће да ће посао јавног превоза обављати у корист грађана.

– Та фирма је изашла из стечаја веома солвентно. Платила је све дугове који су били прије стечајног поступка, од дана отварања стечаја до данашњег дана потпуно солвентно послује и ради. Ниједан рачун није остао неплаћен. Не знам на основу чега темеље чињеницу и изјављују сумњу за даљи успјешан рад Путева и њихове основне дјелатности. Тај новац што је нестао од продаје електронских карата је друго питање. Ако је неко направио кривично дјело нека одговара. Ко је крив утврдиће се у поступку. Асфалтна база је затворена, и требало је да се остави одређени рок за уклањање неправилности који су утврђени приликом инспекцијске контроле. У остављеном року, ако се евентуално не би извршила наређење и инспекције које врши онда су могли преузети ригорозне мјере. Сада су предузели то што су и како су, а ми радимо и наставићемо да радимо. Грађани могу рачунати на Путеве и ослонити се на њих – каже Смоловић.

Уколико постоји намјера Главног града да послове организовања градског превоза повјери предузећу Путеви, сматрамо да то не би било најбоље рјешење, оцијенио је Богдан Божовић, одборник СНП-а у Скупштини Главног града.

– Јасно нам је да још увијек актуелни градоначелник Иван Вуковић покушава на овај начин да се одужи Путевима за сву помоћ и подршку коју су му пружали у прикупљању политичких поена у протеклом периоду. Међутим, то није оправдање да се организација посла у тако важној области као што је градски превоз повјери предузећу чији се рад током последњих година показао, најблаже речено, упитним – навео је Божовић.

Неприхватљиво је да било ко ко је радио било какве послове који нијесу у складу са законом добија могућност за даљи рад, а такав случај је са Путевима, оцијенио је Ранко Милић, одборник ДФ-а.

–Изгледа да то код ове градске управе није случајност већ стална појава јер је тако било и када су склопили противзаконито посао са компанијом Тошковић па и дан данас улице на Конику и стоје раскопане. Убрзо ће избори па ће им грађани послати одговор – рекао је Милић.

Као неко ко је јавно подржао набавку нових аутобуса, и ко сматра да становници Подгорице заслужују само најбоље морам истаћи да се константно фаворизују Путеви, навела је Марија Маровић, одборница ПзП-а.

image
-

–Ово предузеће активно учествује у предизборној кампањи Демократске партије социјалиста. Свједоци смо да немају баш завидне резултате бар када су у питању реконструкције улица у Толошима, Маслинама... Нисмо заборавили стечај овог предузећа, а све због недомаћинског, нетранспарентног пословања. Надам се да нећемо доћи ни у приближну ситуацију и да ће овај "поклон" који су добили - организовање градског превоза умјети да спроведу прије свега на прије свега законит, а онда и ваљан начин – поручује Маровић.

Са друге стране Андрија Кликовац, одборник ДПС-а, каже да нема дилему да ће Путеви и овом изазову успјешно одговорити и одговорно управљати градским превозом.

image
-

–Путеви су једно од најуспјешнијих локалних предузећа које је за три године асфалтирало преко 130 километара локалних путева. Захваљујући добром менаџменту и визији развоја предузећа, оно је изашло из стечаја. Још једном понављамо, да асфалтна база није објекат који се уписује у катастар непокретности јер је ријеч о привременом објекту који је демонтажног карактера. Градски превоз биће још један успјешан пројекат градске управе, а ускоро ћемо бити у прилици да користимо модерне аутобусе – поручује Кликовац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:45