Гласовима власти усвојен буџет / -Архива
30/12/2021 u 14:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опозиција тражи да Тања Стајовић поднесе оставку због неизвршења буџета

Нећу поднијети оставку то одговорно тврдим. И одговорно тврдим да ћемо се гледати ја са ове стране, ви са друге стране и убудуће, казала је Тања Стајовић

Од новца који је Зети ове године намијењен није потрошено 1,3 милиона еура, већ их је неко други утрошио због чега директно одговорном сматрам предсједницу Општине Голубовци Тању Стајовић, те је позивам да поднесе неопозиву оставку, казао је Лука Крстовић, одборник Демократа, на сједници СО Голубовци током расправе о буџету.

– За пут Голубовци-Матагужи било је намијењено 900.000 еура, али није потрошен ни цент. За пут ка капели 200.000 еура, али није потрошен ни цент. За трг на Ановима 200.000 еура, а од којих ће 100.000 еура бити уплаћено као аванс. За пијацу је било опредијељено 50.000 еура, а није потрошен ни цент. Од новца који је намијењен Зети није потрошено 1.300.000 еура. Због тога што ће те паре потрошити неко други сматрам директно одговорном предсједницу општине. Након очајног резултата позивамо вас на неопозиву оставку – рекао је Крстовић.

Тања Стајовић истиче да неће поднијети оставку.

– Нећу поднијети оставку то одговорно тврдим. И одговорно тврдим да ћемо се гледати ја са ове стране, ви са друге стране и убудуће. Не знамо колико ће овај буџет бити какав јесте. Не знамо да ли ће за пар мјесеци, захваљујући „Европа сад“, можда бити и ребаланс. За образовање јесте мањи проценат јер је повећање у буџету. Питајте директоре школа, нисам их ја постављала, колико су добили од ове Општине, а колико од министарства. Од суда народа нико није побјегао. Сви смо ту да станемо пред њим и кажемо што смо, а што нијесмо урадили. Од суда народа се уопште не може побјећи – каже Стајовић.

Веско Рашовић (ДНП) сматра да је буџет мрвице са стола Главног града.

– За пут Голубовци-Матагужи планирано је мало средстава. Водовод се неће завршити ни у наредних пет година. Обезбијеђена су безначајна средства за пољопривреду. За туризам планирају 3.000 еура, а за дезинсекцију и дератизацију 10.000 еура – каже Рашовић.

Мирослав Бољевић (ДПС) сматра да је буџет развојни.

– Није списак жеља и популистички потез, није да се спрдају како то раде неки посланици владајуће већине на државном нивоу – казао је Бољевић.

Коверта непресушна тема

Након што је Мирослав Бољевић прозвао Слађану Калуђеровић да је на некој од прошлих сједница гласала против одлуке која је прописивала ослобађање плаћања услуга родитељима дјеце из Центра повела се полемика. Предсједник СО Голубовци Ратко Стијеповић прочитао је како су тада одборници гласали и по томе је утврђено да је опозиција била уздржана. Бољевић је на то казао да није очекивао да се Калуђеровић извини.

– Нисам чула ниједно извињење ДПС-а због афере Коверта нити због пљачке и партијских отказа – наводи Калуђеровић.

Слађана Калуђеровић (СНП) замјера што буџет није третирао образовање, екологију и културу.

– Издаци за образовање су 0,36 одсто од укупних издатака што је мање од претходне године. Положај жена није заступљен. У буџету сте предложили све што је стајало у предизборном програму – каже Калуђеровић.

Крстовић је казао да је Главни град добио орган за пољопривреду којим руководи бивши предсједник ГО Голубовци.

– Тим тијелом руководи Душан Радоњић који о пољопривреди нема појма. За пољопривреднике прије пар година није било средстава, али јесте за мајку једног функционера – каже Крстовић.

Буџет, укупно тежак четири милиона, је усвојен гласовима ДПС-а и СД-а, док су ДНП, СНП и Демократе били уздржани.

Калуђеровић:Симболи за политику ДПС су Коверта и Снимак

Последња сједница СО Голубовци била је мало бурна. Након што је Мирослав Бољевић прозвао Слађану Калуђеровић да је на некој од прошлих сједница гласала против одлуке која је прописивала ослобађање плаћања услуга родитељима дјеце из Центра повела се полемика која је отишла предалеко. Предсједник СО Голубовци Ратко Стијеповић прочитао је како су тада одборници гласали и по томе је утврђено да је опозиција била уздржана. Бољевић је казао да није очекивао да се Калуђеровић извини, јер, како је казао, оно се доноси из куће.

– Неко ко је добио мандат зајваљујући афери "Коверта" и "Снимак", иза чијег избора стоји уцјењивање, партијски огласи, налази за сходно да каже да би се извинуо. Нисам чула ниједно извињење ДПС-а због афере Коверта нити због пљачке и партијских отказа – наводи Калуђеровић.

Добровић каже да се није препознала у причи о аферама, те да се она увијек извини ако направи грешку. Калуђеровић јој је казала да Добровић стоји иза политике ДПС-а Зете, Главног града, државе, а да су симболи за ту политику "Коверта" и "Снимак".

Гласовима ДПС-а усвојен је програм рада КИЦ-а „Зета“ за 2022. годину. Небојша Домазетовић (ДФ) каже да је опредијељен велики проценат средстава за бруто плате за десет радника. Крстовић је питао да ли установа има сопствене оприходе. Евица Мараш, директорица КИЦ-а „Зета” каже да су њихови програми бесплатни, те да сопствених прихода немају.

ДНП, ДПС и СНП гласали су за програм рада Центарa за пружање услуга из области социjалне и дjечиjе заштите, док су Демократе биле уздржане. Дејан Башановић, директор установе, казао је да се повећао број корисника. Он је казао да су конкурисали код Јапанске амбасаде за опремање сензорне собе. Информација о активностима спроведеним у циљу подстицања развоја и унапређења пољопривреде и туризма за 2021. годину са програмом мјера за 2022. годину, усвојена је гласовима ДПС-а и СД-а, док је опозиција била уздржана. Предраг Анђушић (ДПС) каже да су неке мјере заслуживале веће износе од 1.000 еура.

– Основна ђубрива су некад била осам, а сада су 20 еура. Мало смо радили на промоцији туризма. Било је времена да се ураде студије и планови– каже Анђушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 15:57