Ботуњани у више наврата протестовали против колектора / Иван Петровић Ипе
03/07/2021 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опозиција тражи скупштинску расправу о колектору у Ботуну

Укупна jавност треба боље да се упозна са процесом. Мјештани Ботуна су револтирани односом градске управе јер им ниjе посвећено довољно пажње, каже Јанко Крстовић

Опозиција у Скупштини Главног града тражиће од предсједника Скупштине Главног града Ђорђа Сухиха да закаже посебну сједницу градског парламента на којој ће се расправљати о градњи постројења за пречишћавање отпадних вода који је планиран у Ботуну. Њихов захтјев биће формализован кроз иницијативу коју ће, како је саопштио Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа, у најскоријем року упитити предсједнику Скупштине Главног града.

Градња колектора планирана је у насељу Ботуну, чему се дужи период противе становници овог насеља. Они траже од Главног града промјену локације. Став Главног града да колектор треба градити у Ботуну подржала Влада закључком на предлог Министарства екологије, просторног планирања и туризма.

– Клуб одборника Демократа у сарадњи са осталим клубовима у Скупштини ће покренути инициjативу за сазивање посебне сjеднице Скупштине Главног града везане за градњу построjења за прикупљање и прецишћавање отпадних вода коjе планирано за изградњу на локалитету у Ботуну. Ова инициjатива jе нешто што jе потребно покренути не само из разлога интересовања грађана коjе представљамо у Скупштини већ и да би се укупна jавност jош боље упознала са значаjем построjења. Мjештани Ботуна су револтирани односом градске управе јер им она ниjе посветила довољно пажње па су били приморани да често протестуjу да би jавност и одговорни људи обратили пажњу на њих. Ми смо стали у одбрану грађана jер су нам они на првом мjесту и зато желимо да се о овоj теми расправља – навео је Крстовић, поручујући да подржавају сваки вид активизма грађана.

Сухих: Нијесу политичари бирали локацију

Да ли ће прихватити иницијативу опозиције да сазове посебну сједницу на којој ће се расправљати о колектору, питали смо Ђорђа Сухиха, предсједника Скупштине Главног града. Он је навео да ће одрадити све што је његова обавеза као предсједника парламента. Осврнуо се и на градњу колектора у Ботуну.

– У читавом свијету један од највећих проблема тих већих капиталних пројеката попут депоније, колектора за пречишћавање отпадних вода и спалионице је локација. Чињеница је да се колектор морао премјестити јер је он на 200 метара од Института за болести дјеце и на 300 метара од Клиничког центра и никоме то није сметало, али сада када се измјешта на одређену локацију, свима који живе ту смета. Нису политичари изабрали локацију, ипак су постојали људи који су из неког разлога предложили да то тамо буду. Разумијем бојазан мјештана Ботуна и околних насеља али морамо имати на уму да је претходни уређај био намијењен за 70.000 еквивалитених становника, а да се овај нови прави за 270.000 еквалитених становника. Мјештани Ботуна и Зете су више били угрожени са постојећим уређајем који је дио непрерађених отпаних вода враћао у Морачу. Сада ће добијати чистију воду – навео је Сухих.

Одборник СНП-а Богдан Божовић сматра да је неопходно одржати сjедницу на чиjем дневном реду ће бити изградња колектора у Ботуну.

– Мjештани села Ботун се већ више децениjа суочаваjу са животним потешкоћама коjе проузрокуjе КАП, а сада jе предвиђено да се jош и на самом улазу у селу изгради построjење за прецишћавање отпадних вода, третман муља и спалионицу. Незадовољство због изградње колектора на овом подручjу не датира од jуче. Од прве физибилити студиjе до данас, са тим да су у последњих четири мjесеца протести учесталиjи као последица почетка радова. Писане су петициjе, одржавани зборови мjештана, али никада нису њихови захтjеви прихваћени, врло често нису ни одговор добили од надлежних инститициjа. Њихов захтjев не подразумиjева одустаjање од изградње колектора, jер jе он неопходан, већ његово измjештање на другу локациjу. Диjалог jе неопходан за превазилазење постоjећег проблема и оцекуjем подршку партиjа из актуелне власти како би се кроз разговор дошло да наjприхватљивиjег рjесења – поручио је Богдан Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:05